Sport/Tennis
3071616
Tennis

Osaka vergeetachtig na tweede triomf

Naomi Osaka

Naomi Osaka

MELBOURNE - Na haar tweede grandslamzege op rij in Melbourne maakte de Japanse tennisster Naomi Osaka een licht onzekere indruk.

Naomi Osaka

Naomi Osaka

„Hallo, ik ben niet zo goed in het spreken in het openbaar”, zei de 21-jarige Aziatische tegen het enthousiaste publiek. „Alles wat ik vooraf had opgeschreven, ben ik vergeten. Ik hoop dat ik het red.”

Osaka, tevens de winnares van de US Open vorig jaar september, sprak niettemin mooie woorden richting haar Tsjechische tegenstandster Petra Kvitova. „Ik weet wat je allemaal hebt moeten doorstaan. Het was een eer voor mij om in deze finale tegen jou te spelen.”

Steekincident

Osaka doelde met haar gloedvolle woorden op het steekincident eind 2016. Kvitova werd in haar woning in Tsjechië aangevallen door een man met een mes. Ze liep daarbij schade op aan de pezen en zenuwen van haar linkerhand. Na een maandenlange revalidatie maakte ze in de loop van 2017 haar rentree. Het duurde echter relatief lang voordat Kvitova weer enigszins de oude was op de tennisbaan.

Donkere tijd

„Ik wil mijn familie en mijn begeleidingsteam bedanken voor alle steun, zeker toen ik dacht dat ik nooit meer een racket zou kunnen vasthouden”, sprak de tweevoudig Wimbledonkampioene (2011 en 2014) over die donkere tijd in haar (tennis)leven. Na die uitspraak brak ze even en kreeg ze een staande ovatie van het Australische publiek. „Ik had vooraf nooit gedacht dat ik hier de finale zou halen. Het was een geweldig toernooi en ik hoop iedereen volgend jaar in goede gezondheid terug te zien.”

Osaka nam een winstpremie van circa 2,5 miljoen euro mee naar huis. Kvitova moest het doen met de helft.