Sport/Wielrennen
3073756
Wielrennen

Brand de beste in Brabantse blubber

Lucinda Brand

Lucinda Brand

HOOGERHEIDE - Lucinda Brand won overtuigend de laatste wereldbekercross van dit seizoen in het Brabantse Hoogerheide. De Nederlands kampioene ontpopt zich steeds meer als topfavoriete voor de wereldtitel veldrijden. Ze troefde al haar concurrenten af op een loodzwaar modderparcours en kwam solo aan.

Lucinda Brand

Lucinda Brand

De 40-jarige Amerikaanse veterane Katie Compton arriveerde verrassend als tweede op 9 seconden. Marianne Vos werd derde op een kleine halve minuut. De zevenvoudig wereldkampioene had zich met haar winst in de vorige cross in het Franse Pontchâteau al verzekerd van de wereldbeker, de eerste in haar rijke carrière.

Het WK veldrijden is volgend weekeinde in het Deense Bogense. Brand greep vorig jaar in Valkenburg brons, maar ze lijkt nu de belangrijkste gegadigde voor goud. ,,Ik probeer die favorietenrol wat weg te stoppen, ik moet vooral bij mezelf blijven. Ik moet ook eerst maar eens kijken wat voor parcours er in Bogense ligt en of dat een beetje op mijn lijf is geschreven'', zei ze na de race tegen de NOS.

Brand kwam in Hoogerheide wat moeizaam op gang. Ze moest Vos, de Belgische wereldkampioene Sanne Cant en Denise Betsema in de eerste ronde laten gaan, maar allengs sloop Brand naderbij en halverwege de cross nam ze al het heft in handen. ,,Die eerste ronde blijft een heikel punt. Ik moest me ook mentaal herpakken, maar toen ik eenmaal mijn eigen lijnen kon rijden, ging het lekker.''