Nieuws/Sport
308559
Sport

Amsterdammers tanken vertrouwen op weg naar cruciaal EL-treffen

Eindelijk overwinning Ajax

Klaas-Jan Huntelaar opent de score voor Ajax.

Klaas-Jan Huntelaar opent de score voor Ajax.

Marcel Keizer heeft zijn eerste officiële zege binnen als trainer van de hoofdmacht van Ajax.

Klaas-Jan Huntelaar opent de score voor Ajax.

Klaas-Jan Huntelaar opent de score voor Ajax.

In de ArenA rekende de Amsterdamse club zondagmiddag af met FC Groningen: 3-1. Dit was een opsteker voor de Ajacieden, die vorige week zaterdag het Eredivisie-seizoen begonnen met een 2-1 nederlaag op bezoek bij Heracles Almelo. Daar kwam vier dagen later een 0-1 zeperd tegen Rosenborg overheen. Komende donderdag moet Ajax winnen in Noorwegen om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Tegen Groningen kreeg Ajax al in de prille beginfase via Vaclav Cerny een uitstekende kans op de openingstreffer. De vervanger van de zieke Amin Younes speelde zich knap vrij na een voorzet van Mitchell Dijks, maar stuitte op doelman Sergio Padt. Cerny was één van de vier nieuwelingen in de ploeg van Keizer

Kasper Dolberg moet toekijken.

Kasper Dolberg moet toekijken.

In het vervolg van de eerste helft domineerde Ajax, maar had de ploeg van Keizer moeite om kansen te creëren. Het was niemand minder dan Klaas-Jan Huntelaar die zeven minuten voor rust de ban brak voor de thuisploeg. Collega-spits Kasper Dolberg zag vanaf de bank dat Huntelaar raak kopte. 

En zo scoorde Huntelaar in zijn 150e duel voor Ajax. Bijna negen jaar geleden had de centrumspits voor het laatst doel getroffen voor de Amsterdammers. De 34-jarige Achterhoeker keerde afgelopen zomer terug in Amsterdam.

Huntelaar kopt raak.

Huntelaar kopt raak.

Nadat Justin Kluivert in kansrijke positie zijn meerdere nog moest erkennen in Padt scoorde Ziyech wel. De man van de assist bij de openingstreffer besliste het duel op koele wijze met zijn sterke linkerbeen. Ajax leek een gewonnen wedstrijd te spelen, maar dat veranderde twintig minuten voor tijd. Een treffer van Oussama Idrissi gooide het duel toch weer open. De aanvaller vond met een schitterende trap de bovenhoek naast de kansloze Andre Onana. 

Ajax mocht overigens wel klagen over de tegengoal. Nick Viergever slaagde er namelijk in de situatie voor de treffer niet in om een hoekschop te voorkomen, maar volgens de arbitrage had de bal de achterlijn niet gepasseerd.

Hakim Ziyech zorgt voor de 2-0.

Hakim Ziyech zorgt voor de 2-0.

Lang duurde die vertwijfeling niet bij de fans en de spelers. Lasse Schöne, op de bank begonnen, bracht de marge weer op twee doelpunten. De Deense routinier controleerde op fraaie wijze een passje van Cerny en joeg de bal snoeihard in de bovenhoek.