Sport/Schaatsen
3088195
Schaatsen

Vreugdenhil wint Alternatieve Elfstedentocht

Frank Vreugdenhil (r) is de snelste in de sprint.

Frank Vreugdenhil (r) is de snelste in de sprint.

TECHENDORF - Frank Vreugdenhil heeft de grootste prijs van dit seizoen op natuurijs veroverd.

Frank Vreugdenhil (r) is de snelste in de sprint.

Frank Vreugdenhil (r) is de snelste in de sprint.

De 34-jarige marathonschaatser van de ploeg AB Vakwerk won de Alternatieve Elfstedentocht op de bevroren Weissensee in het Oostenrijkse Techendorf. Vreugdenhil won na een wedstrijd over 200 kilometer de eindsprint van een kopgroep van zeventien man. Hij duwde zijn schaats net iets eerder over de finish dan Crispijn Ariëns, de winnaar van 2017. Jordy Harink gleed als derde over de meet.

„Ik heb het hele jaar alles op deze wedstrijd gezet”, vertelt Vreugdenhil. „Hier heb ik het hele jaar voor getraind Ik wilde gewoon met mijn naam op het bord met winnaars. Heerlijk dat ik vandaag de beste ben.”

Vreugdenhil had 5 uur, 31 minuten en 45 seconden nodig voor de tocht. Hij is de opvolger van Erik Jan Kooiman. De winnaar van de vorige editie haalde deze keer het einde niet.

Het duurde lang in de wedstrijd eer een schaatser serieus los kwam uit het peloton. Niels Overvoorde was de moedige strijder die het in zijn eentje probeerde. Zijn avontuur duurde 40 kilometer. Met nog 50 kilometer te gaan werd hij teruggehaald en waren nog 40 van de 98 gestarte schaatsers in koers. Na een spervuur aan demarrages bleef een groep van zeventien rijders over die de laatste de ronde van 10 kilometer inging.

Open Nederlands kampioen Mart Bruggink maakte deel uit van die groep, maar hij kwam te kort in de eindsprint. Ook Gary Hekman zat erbij, maar de winnaar van de Grand Prix op maandag kwam ten val op het laatste stuk naar de finish