308824
Wielrennen

Belg verrast in Vuelta

Yves Lampaert

Yves Lampaert

De tweede etappe in de Ronde van Spanje is verrassend gewonnen door de Belg Yves Lampaert. Hij sloeg daarmee een dubbelslag.

Yves Lampaert

Yves Lampaert

Lampaert neemt ook de rode leiderstrui over van Rohan Dennis van BMC. Quick-Step werd zaterdag bij de ploegentijdrit tweede op 6 seconden achter BMC. Beste Nederlander in het algemeen klassement is Wilco Kelderman van Sunweb op de achtste plaats.

De ruim 203 kilometer lange etappe van Nîmes naar Gruissan was erg vlak en de verwachte grote waaiers bleven uit. Onderweg pakte de Italiaanse sprinter Daniel Oss van BMC enkele bonificatieseconden en nam daarom virtueel de rode leiderstrui over van zijn teamgenoot Dennis. Het zenuwachtige peloton hield de gelederen gesloten en reed in hoog tempo naar Gruissan. In de laatste kilometers kon de Belgisch kampioen tijdrijden een sprongetje maken en hield knap stand. Omdat Oss slechts achtste werd pakte Lampaert voldoende bonificatieseconden om de Italiaan in te halen.

Lampaert start maandag in het rood met een voorsprong van 1 seconde op Trentin en 3 seconden op Oss. Dennis zakte naar de zesde plaats met een achterstand van 17 seconden.

Maandag trekt het peloton de Pyreneeën in. De derde etappe is 158,5 kilometer lang van Prades Conflent Canigo naar Andorra la Vella. Onderweg staan drie colletjes op het programma. Twee van de eerste en een van de tweede categorie.