Sport/Voetbal
3093185
Voetbal

Protest tegen stuntploeg Qatar op Azië Cup

Qatar vierde in de halve finale nog feest.

Qatar vierde in de halve finale nog feest.

ABU DHABI - Een dag voor de finale van de Azië Cup tegen Japan rommelt het rond de nationale voetbalploeg van Qatar.

Qatar vierde in de halve finale nog feest.

Qatar vierde in de halve finale nog feest.

Twee belangrijke spelers uit de selectie van bondscoach Felix Sánchez zouden niet speelgerechtigd zijn en daarom heeft de nationale bond van de Verenigde Arabische Emiraten protest ingediend. De ploeg uit het gastland moest in de halve finale met 4-0 buigen voor Qatar.

Het gaat om verdediger Bassam Al Rawi (21) en spits Almoez Ali (22), die zijn geboren in respectievelijk Irak en Soedan. Beiden hebben zich laten naturaliseren tot Qatarees, maar volgens de VAE voldoen ze niet aan de eisen om te mogen uitkomen voor de nationale ploeg. Al Rawi was geschorst voor de halve finale, Ali maakte in die wedstrijd zijn achtste doelpunt van het toernooi.

„We zijn volledig gefocust op de finale van vrijdag”, zei Sánchez. „Ik maak me geen enkele zorgen. We houden ons niet bezig met alle dingen die niet met voetbal te maken hebben.”

De politieke spanningen tussen Qatar en de VAE leidden dinsdag tot ongeregeldheden in het stadion. Zo wierpen supporters van het gastland schoenen richting juichende spelers van Qatar, iets wat in de islamitische wereld wordt gezien als een grove belediging.

Qatar staat voor het eerst in de finale van de Azië Cup. De ploeg van de Spaanse trainer Sánchez maakte op dit toernooi zestien doelpunten, waarvan de helft via Ali, en kreeg er nog geen een tegen. „Dit wordt de belangrijkste wedstrijd ooit in de voetbalhistorie van Qatar”, zei de bondscoach over het duel met viervoudig Aziatisch kampioen Japan. „We willen de mensen in Qatar opnieuw blij maken en historie schrijven.”