Sport/Wielrennen
3095947
Wielrennen

’Van der Poel is in bijna alles perfect’

Mathieu van der Poel in actie tijdens het NK veldrijden.

Mathieu van der Poel in actie tijdens het NK veldrijden.

BOGENSE - In tegenstelling tot sommige Belgen die de suprematie van Mathieu van der Poel niet kunnen waarderen, is tweevoudig wereldkampioen Sven Nys vol lof over de man die in Bogense op jacht gaat naar de wereldtitel veldrijden.

Mathieu van der Poel in actie tijdens het NK veldrijden.

Mathieu van der Poel in actie tijdens het NK veldrijden.

„De loopbanen van Mathieu en mij zijn vergelijkbaar”, zegt de 42-jarige Belg. „Door de jaren heen heeft hij wat wereldtitels gemist door omstandigheden. Zo was dat bij mij ook. Hij zal uiteindelijk niet worden afgerekend op het aantal wereldtitels dat hij heeft veroverd. Men zal hem toch beschouwen als de beste veldrijder van zijn generatie. Bij mij had dat tijd nodig. Bij Mathieu is dat al het geval.”

Nys geniet van de manier van koersen van Van der Poel. „Deze jongen is bijna in alles perfect. Of je het nu hebt over techniek, inhoud, kracht of explosiviteit, Mathieu geniet van elke seconde op zijn fiets. Het WK-parcours is op zijn lijf geschreven. Het komt aan op snelheid en techniek, veel draaien en keren. Er zijn bovendien geen lange beklimmingen. Dat is een punt waarop hij nog niet uitblinkt. Hij is ook jong, die inhoud komt met de jaren. Als je het mij vraagt, kan alleen pech hem van de wereldtitel afhouden.”

Smijten met krachten

Ook Michael Boogerd is fan van de wijze waarop Van der Poel rijdt. „Het is allemaal niet te wetenschappelijk onderbouwd, die jongen rijdt met zijn hart. Natuurlijk kan hij niet zijn hele carrière zo met zijn krachten smijten, al denk ik ook dat hij vaak koerst om sterker te worden. Als mensen zeggen dat het veldrijden saai is door zijn dominantie, dan vind ik dat nogal kort door de bocht.”

Lees het hele verhaal over Mathieu van der Poel, waarin naast Nys en Boogerd ook Tom Dumoulin en Jan Janssen aan het woord komen, in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport van vrijdag 1 februari