Sport/Schaatsen
3101854
Schaatsen

Brons voor Ntab, winst Koelizjnikov

Dai Dai Ntab op archiefbeeld

Dai Dai Ntab op archiefbeeld

HAMAR - Dai Dai Ntab heeft bij de wereldbeker schaatsen in Hamar brons veroverd op de 500 meter.

Dai Dai Ntab op archiefbeeld

Dai Dai Ntab op archiefbeeld

De Nederlandse sprinter van Team Reggeborgh reed op de Noorse piste een tijd van 34,77 seconden. De Rus Pavel Koelizjnikov zegevierde in 34,65 en de Zuid-Koreaan Kim Jun-ho pakte zilver met 34,71.

Kai Verbij viel net buiten het podium. De Europese sprintkampioen reed de vierde tijd: 34,80. Ronald Mulder eindigde als zevende (34,95) en Jan Smeekens belandde met 35,06 op de twaalfde plek. Michel Mulder moest genoegen nemen met de vijftiende plaats (35,23).

Ronald Mulder laat zondag de tweede 500 meter aan zich voorbijgaan. Hij wil zich in de aanloop naar de WK afstanden komende week in Inzell niet al te druk meer maken. Ook Ntab heeft zich voor de tweede manche afgemeld. Smeekens komt zondag nog wel in actie op de 500 meter. Verbij rijdt later op zaterdag in Hamar alleen nog de 1000 meter.

Ntab veroverde in Hamar zijn zesde wereldbekermedaille op de 500 meter. Hij haalde dit seizoen nog niet eerder het podium in dit internationale circuit. Ntab liep vorig weekeinde een ticket voor de WK sprint, eind deze maand in Thialf, mis. Hij eindigde bij de NK sprint achter Hein Otterspeer op de tweede plek. Ntab rijdt bij de WK afstanden in Inzell alleen de 500 meter.

In het wereldbekerklassement heeft Koelizjnikov, die zijn vijfde wereldbekerzege zit seizoen boekte op de 500 meter, de leidende positie overgenomen van de Japanner Tatsuya Shinhama. Verbij (negende) en Ntab (tiende) staan nog bij de eerste twaalf rijders, die in maart in Salt Lake City mogen deelnemen aan de wereldbekerfinale.