Sport/Schaatsen
3102000
Schaatsen

Podium 1000 meter kleurt Oranje, goud Verbij

Kai Verbij op archiefbeeld

Kai Verbij op archiefbeeld

HAMAR - De 1000 meter bij de wereldbeker schaatsen in Hamar heeft een compleet Nederlands podium opgeleverd.

Kai Verbij op archiefbeeld

Kai Verbij op archiefbeeld

Kai Verbij pakte goud met een winnende tijd van 1.08,47. Thomas Krol eindigde als tweede in 1.08,53. Kjeld Nuis, olympisch en wereldkampioen op deze afstand, moest genoegen nemen met brons (1.08,71).

Eerder dit seizoen zag het podium van de 1000 meter er bij de tweede wereldbeker in het Japanse Tomakomai eveneens volledig Oranje uit. Nuis won toen, met zilver voor Verbij en brons voor Krol. Dit kansrijke drietal verschijnt volgende week zaterdag op de 1000 meter bij de WK afstanden in Inzell eveneens aan de start.

Voor Verbij (24) was het zijn derde wereldbekerzege op de 1000 meter. Ruim twee jaar geleden behaalde hij in dit circuit voor de laatste keer goud op de kilometer. Bij de Winterspelen van Pyeongchang 2018 moest de sprinter van Team Reggeborgh genoegen met de zesde plek.

Meetmoment

Verbij sprak na zijn triomf in Hamar van een „goed meetmoment” richting de WK in Inzell. „Het is leuk dat ik hier win, maar het gaat vooral om volgende week natuurlijk”, liet hij bij de NOS weten. „Dit was in elk geval een strakke race van mij, met veel goede punten erin. Ik ga na deze trainingswedstrijd met een lekker gevoel naar Inzell.”

Nuis baalde van zijn eigen optreden. „Dit was zwaar onder de maat”, bromde hij. „Ik raakte na mijn eerste rondje van slag. Ik train goed, voel me fit, maar dit was gewoon een flutrace. Het leek nergens op. Maar misschien had ik dit wel nodig, zo vlak voor de WK. Ik sta nu extra scherp in Inzell aan de start.”

In het wereldbekerklassement nam Nuis nog wel de leiding over de Noor Havard Lorentzen, die voor eigen publiek de vijfde tijd reed (1.08,95). Verbij bleef vierde en Krol handhaafde zich op de vijfde plek. De drie Nederlanders zijn op de 1000 meter zeker van deelname aan de wereldbekerfinale in maart in Salt Lake City.