Sport/Wielrennen
3103685
Wielrennen

Van der Poel: ’Ik had geen superdag’

Kersverse wereldkampioen Mathieu van der Poel.

Kersverse wereldkampioen Mathieu van der Poel.

BOGENSE - Na weer een topseizoen en zeker na de verkenning van het parcours vrijdag had Mathieu van der Poel er alle vertrouwen in dat hij de wereldtitel veldrijden kon veroveren.

Kersverse wereldkampioen Mathieu van der Poel.

Kersverse wereldkampioen Mathieu van der Poel.

„Maar je moet nog wel de benen hebben”, vertelde hij zondag in het Deense Bogense, waar hij met vertrouwd machtsvertoon de zege opeiste. Een vanzelfsprekendheid was dat niet: de afgelopen twee jaar had Van der Poel als topfavoriet naast de regenboogtrui gegrepen.

Zwaar parcours

„Het was een lange wedstrijd, op een zwaar parcours waarop het moeilijk was om snelheid te maken”, vertelde Van der Poel, die in 2015 in Tabor op 20-jarige leeftijd al wereldkampioen was geworden. „Ik voelde me goed. Na zo’n seizoen startte ik uiteraard met veel zelfvertrouwen, maar had aan Wout van Aert aanvankelijk een taaie klant. Ik moest mentaal ook sterk zijn nadat hij was teruggekomen.”

De Belgische titelverdediger haakte na een eerste aanval weer aan, maar moest halverwege de Nederlander laten gaan. „Ik had veel vertrouwen. Ik heb natuurlijk een ongelooflijk seizoen achter de rug, maar het blijft een WK. Er valt nu toch wel een last van mijn schouders”, aldus Van der Poel, die bij de elitemannen pas de eerste Nederlander is die twee keer wereldkampioen veldrijden is geworden.

Superdag

„Ik had geen superdag, maar het was zeker goed genoeg”, concludeerde Van der Poel.