Nieuws/Sport
311340
Sport

Hackers 'onthullen' kiespijn Kuyt op WK 2010

Dirk Kuyt in 2010.

Dirk Kuyt in 2010.

KATWIJK - Een wortelkanaalbehandeling die Dirk Kuyt tijdens het WK van 2010 moest ondergaan, heeft ertoe geleid dat zijn naam dinsdag ineens opdook tussen voetballers die om medische redenen producten hebben gebruikt die op de dopinglijst staan.

Dirk Kuyt in 2010.

Dirk Kuyt in 2010.

Het hackerscollectief Fancy Bears openbaarde een lijst met 25 spelers die actief waren op het WK in Zuid-Afrika en daar met toestemming van artsen 'verboden' geneesmiddelen gebruikten.

De zaakwaarnemer van Kuyt liet desgevraagd weten dat de onvermoeibare Katwijker tijdens het WK last kreeg van een kies. Kuyt ging onder begeleiding van de toenmalige bondsarts naar een tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. De bondsarts heeft daarna, in lijn met de regels, een medisch attest aangevraagd voor gebruik van het ontstekingsremmende dexamethason. De inmiddels gestopte Kuyt bereikte met Oranje in Zuid-Afrika de WK-finale, waarin Spanje in de verlenging te sterk was (0-1).

De Fancy Bears onthulden vorig jaar de vertrouwelijke medische gegevens van talloze topsporters. Voor het eerst zijn nu ook gegevens en namen van voetballers naar buiten gebracht.