Sport/Voetbal
311505254
Voetbal

Seedorf en Kluivert ontslagen bij Kameroen

Bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert zijn ontslagen door het bestuur van de voetbalbond van Kameroen. De twee oud-internationals moeten opstappen vanwege de teleurstellende resultaten bij de Afrika Cup.

Seedorf - als hoofdtrainer - en Kluivert als assistent - kenden geen gelukkige periode bij Kameroen. Op de Afrika Cup - als titelverdediger - moest het land al in de achtste finale naar huis. Nigeria bleek te sterk.

De voorbereiding op het toernooi liep al niet op rolletjes. Na de weigering van de internationals om naar Egypte af te reizen vanwege een conflict over premies, kreeg de ploeg een flinke knauw te verwerken. Aanvaller Joel Tagueu moest afhaken, omdat er een hartafwijking is geconstateerd.

Aanvankelijk was Kameroen automatisch geplaatst als gastheer voor het toernooi, maar de Afrikaanse voetbalbond kwam eind vorig jaar tot de conclusie dat de accommodaties niet op orde waren. Bovendien waren er zorgen over de veiligheid. Egypte werd aangewezen als nieuwe gastheer van de Afrika Cup en Kameroen moest zich ineens kwalificeren.

Conclusies

Na de nederlaag tegen Nigeria wilde Seedorf er nog geen conclusies aan verbinden: „Daar maak ik mij niet druk om. Ik heb de jongens bedankt. Ze hebben hard gewerkt en goed gevoetbald, vandaag iets minder dan, maar dat is voetbal. We moeten weer verder.” „Eerst gaan we alles bespreken en daarna gaan we beslissen. Dus ja, waarom niet, misschien wel.”

Seedorf en Kluivert werden in augustus vorig jaar aangesteld. Hun eerste grote opdracht was titelprolongatie deze zomer bij de Afrika Cup in Egypte. Het wilde echter niet lukken met de ’Ontembare Leeuwen’. In de groepsfase bleef Kameroen weliswaar ongeslagen en wist Ajacied Andre Onana in het doel zelfs de nul te houden. Tegen Nigeria ging er daarna echter te veel fout.

Toekomst

Na de vroege uitschakeling werd de positie van Seedorf (43) in Kameroen al nadrukkelijk ter discussie gesteld. Zelf leek hij zich daarover niet zo druk te maken. „Mijn toekomst is niet zo belangrijk”, zei hij anderhalve week geleden. Seedorf zinspeelde met een korte terugblik al wel enigszins op een afscheid. „Ik heb van elke minuut genoten sinds ik met deze selectie aan het werk ben. Ik houd ervan in Afrika te zijn.”

Seedorf kon eerder als coach bij AC Milan, FC Shenzhen en Deportivo la Coruña evenmin furore maken. Als speler had hij een grote loopbaan. Zo won Seedorf de Champions League met Ajax, Real Madrid en AC Milan (twee keer). Tussen 1994 en 2008 speelde hij 87 keer voor het Nederlands elftal. Kluivert (43) was tussen 2012 en 2014 assistent van bondscoach Louis van Gaal bij het Nederlands elftal. De 79-voudig international won eveneens met Ajax de Champions League en speelde onder meer bij AC Milan en FC Barcelona.