Sport/Schaatsen
3124295
Schaatsen

Baanrecord voor schaatstrio

Ook WK-goud mannenploeg op teamsprint

Nederland wint de teamsprint, Kjeld Nuis maakt het af.

Nederland wint de teamsprint, Kjeld Nuis maakt het af.

INZELL - In navolging van de vrouwenploeg heeft ook de Nederlandse mannenformatie goud veroverd op de teamsprint bij de WK afstanden.

Nederland wint de teamsprint, Kjeld Nuis maakt het af.

Nederland wint de teamsprint, Kjeld Nuis maakt het af.

Het schaatstrio van Oranje zegevierde met een baanrecord: 1.19,05. Zuid-Korea gaf als nummer twee 0,95 seconde toe (1.20,00). Het brons was voor de Russische ploeg (1.20,10).

Namens Nederland kwamen Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis in actie. In deze samenstelling hadden ze dit seizoen nog geen internationale race gereden op de teamsprint.

Nederland won de eerste wereldbeker in Obihiro met Michel Mulder, Nuis en Verbij. De tweede wereldbeker in Tomakomai leverde zilver op (Dai Dai Ntab, Verbij, Nuis) en de derde wereldbeker eveneens (Michel Mulder, Ntab en Verbij). Door de drie podiumplaatsen eindigde Nederland op het al afgesloten wereldbekerklassement op de eerste plaats.

Nederland en Polen moesten in Inzell relatief lang wachten voordat ze van start konden gaan. Door een valpartij in de voorgaande rit bij de Noorse ploeg moest het ijs even worden gerepareerd. De concentratie bij de drie mannen van Oranje bleek niet verstoord. Ronald Mulder ging als kopman zoals verwacht snel van start, maar zorgde er wel voor dat zijn achtervolgende ploeggenoten goed de aansluiting met hem konden houden.

Verbij en Nuis, dit seizoen niet altijd even goede vrienden, reden daarna gezamenlijk sterk door. Met een minieme marge op Zuid-Korea begon Nuis solo aan zijn laatste rondje. Met een indrukwekkende eindsprint stelde de tweevoudig olympisch kampioen de eerste wereldtitel op dit onderdeel met ruime voorsprong veilig voor Oranje. Voor Nuis was het zijn derde gouden WK-medaille in zijn loopbaan. Verbij pakte zijn tweede wereldtitel en Mulder zijn eerste.