Sport/Schaatsen
3124629
Schaatsen

Nuis: ’Spelletje is supergaaf’

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

INZELL - Met een overtuigende rit grepen de drie Nederlandse mannen goud op de teamsprint. Slotrijder Kjeld Nuis was op de streep bijna een seconde sneller dan het team van Zuid-Korea. Rusland werd derde.

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

,,Na mijn ronde zag ik dat we voor lagen en wist, Kjeld maakt het wel af”, zei Kai Verbij. Hij had de tweede ronde op kop gereden nadat hij goed was 'gelanceerd' door Ronald Mulder.

,,Dit is een heel gaaf onderdeel”, vond Mulder ,,Er zit veel spektakel in en veel snelheid. Ik had al het idee dat we goed bezig waren, maar ik hoef die mannen alleen zo goed mogelijk af te zetten.”

Ook Nuis wees op de snelheid van de drie ronden. ,,Het gaat echt heel hard, op het scherpst van de snede. Het spelletje is supergaaf en het is natuurlijk leuk dat we winnen.”

Nuis stond op twee ijzers, maar dat was zo’n beetje ook meteen wel de enige overeenkomst met de zo vertrouwde individuele nummers. „Dit is wel supervet, hoor. Vanaf de eerste pas is het spektakel. Je zit in de slag van je voorganger en ziet daardoor niets. Als je een bocht ingaat, duik je er gewoon blind in.”

Het rijden van die bochten is volgens Nuis de crux. „Op het rechte eind heb je heel veel ontspanning in je slag. En dan ga je ineens, bam, die bocht in. Alsof je in een krachtruimte staat en plotseling uit het niets een legpress moet doen. Het is ontzettend moeilijk om die klappen op te vangen wanneer je zes binnenbochten op topsnelheid rijdt.”