Sport/Schaatsen
3125271
Schaatsen

Onttroonde Kramer: ’Ik kwam niet in de rit’

Sven Kramer op archiefbeeld.

Sven Kramer op archiefbeeld.

„Ik kwam niet in de rit en dat wordt afgestraft. Dan wordt het een moeilijk verhaal”, aldus een ogenschijnlijk rustige Sven Kramer voor de camera van de NOS.

Sven Kramer op archiefbeeld.

Sven Kramer op archiefbeeld.

De 32-jarige Fries raakte donderdag bij de WK afstanden in Inzell zijn wereldtitel op de 5 kilometer kwijt aan Sverre Lunde Pedersen. De Noorse schaatser was ook Patrick Roest te snel af. De onttroonde Kramer moest met brons genoegen nemen. Hij is achtvoudig wereldkampioen op de 5000 meter en drievoudig olympisch kampioen op deze afstand. Roest was goed voor zilver.

„Die derde plaats zegt me niets, maar is wel teleurstellend”, erkende Kramer.

„Het was gewoon niet goed genoeg. Dat is jammer, zeker omdat het een WK is. Ik moet op dit moment beter kunnen, daar had ik ook op gehoopt, al denk ik niet dat ik dan hier even 6.07 had gereden”, doelde hij op het indrukwekkende baanrecord dat Pedersen neerzette.

Kramer, nog steeds niet helemaal de oude na zijn rugproblemen eerder dit seizoen, had tijdens zijn race al snel door dat titelprolongatie er voor hem niet zou inzitten. „In het begin ging het nog wel, maar de hele rit ging niet echt lekker. Ik wilde mijn rondetijden afbouwen naar het einde, maar die liepen juist op.”

De machtsgreep van Pedersen kwam voor Kramer niet echt onverwacht. „Hij verkeert in topvorm. Hij wint hier met een fantastische tijd. Pedersen heeft gewoon vakwerk afgeleverd.”