Sport/Schaatsen
3129383
Schaatsen

Herzog kaapt goud verrassend weg voor neus Kodaira

Vanessa Herzog met haar gouden medaille.

Vanessa Herzog met haar gouden medaille.

INZELL - De Nederlandse sprintsters hebben vrijdagmiddag geen rol van betekenis kunnen spelen op de 500 meter bij het WK afstanden in Inzell.

Vanessa Herzog met haar gouden medaille.

Vanessa Herzog met haar gouden medaille.

De afstand werd gewonnen door de Oostenrijkse Vanessa Herzog, die in 37,12 een baanrecord reed. En op die tijd beet zelfs Nao Kodaira, de Japanse favoriete, zich stuk. Kodaira kwam niet verder dan 37,20 (tweede plaats) en moest daardoor haar wereldtitel inleveren. Het brons was voor haar landgenote Konami Soga in 37,60. Letitia de Jong (13e in 38,13), Jutta Leerdam (16e in 38,34) en Janine Smit (21e in 38,60) eindigden allemaal ruim buiten de top-10.

Marianne Timmer

De ’nederlaag’ van Kodaira kwam nogal onverwacht. Overal waar ze aan de start verscheen, won ze de 500 meter. Ook dit seizoen is de voormalige vertrouweling van drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer op de sprintafstand nog ongeslagen in het wereldbekercircuit. In de belangrijkste race van dit seizoen kon Kodaira echter niet excelleren.

Herzog won dit wereldbekerseizoen alleen de drie races waarbij haar Japanse rivale ontbrak. De Oostenrijkse veroverde vorige maand in Collalbo ook al de Europese titel op de sprintvierkamp. Ze is ook in het bezit van de Europese titel op de 500 meter.

Geen podium

Nederland eindigde dit wereldbekerseizoen op de 500 meter bij de vrouwen nog niet één keer op het podium. Smit, Leerdam en De Jong wonnen donderdag gezamenlijk nog wel de eerste wereldtitel op de teamsprint in Inzell.