Sport/Schaatsen
3129656
Schaatsen

Murashov pakt goud op 500 meter, geen Nederlanders op podium

INZELL - Na de vrouwen zijn ook de Nederlandse mannen er niet in geslaagd om een medaille te pakken op de 500 meter.

Ronald Mulder, Dai Dai N’tab en Jan Smeekens eindigden naast het podium. Mulder klokte 34,50 en was op de zesde plaats de beste Nederlander. N’tab (8e) was in 34,55 iets langzamer. Smeekens was in 34,68 de minst snelle van de drie. Dat leverde hem de elfde plaats op in het eindklassement.

Kulizhnikov

Goud was er voor de Rus Ruslan Murashov, die won in een baanrecord: 34,22. Olympisch kampioen Havard Lorentzen veroverde het zilver in34, 35. De bronzen medaille ging naar Viktor Mushtakov, die 34,43 klokte. Pavel Kulizhnikov kon het in de laatste rit niet bolwerken. De favoriet kwam niet verder dan de zevende tijd: 34,53. Hij was in Hamar nog twee keer de snelste op de 500 meter.

Mulder zette in de eerste rit een hoopgevende tijd neer, maar dat was niet genoeg voor zijn eerste WK-medaille. Smeekens was eerst elfde, maar schoof een plekje op door een diskwalificatie van de Japanner Tsubasa Hasegawa. Smeekens en Ntab behaalden dit wereldbekerseizoen ieder één keer brons op de 500 meter. Mulder haalde het podium niet.

Lorentzen teleurstellend

Lorentzen kon als olympisch kampioen op de 500 meter net niet pieken in Inzell. Hij presteerde het hele seizoen vrij teleurstellend, met onder meer de dertiende en elfde plaats bij de wereldbeker vorig weekeinde voor eigen publiek in Hamar. In Inzell viel hij de leidende tijd van Murashov vol overgave aan, maar kwam net tekort.

Mursahov won dit seizoen niet één wereldbekerrace op de kortste afstand. De 26-jarige Rus veroverde zijn eerste grote individuele prijs in zijn loopbaan. Bij de vorige WK afstanden in Gangneung in 2017 pakte hij brons.