Sport/Schaatsen
3129831
Schaatsen

’Een beetje gek? Ja, misschien wel’

Zilver voor vrouwen op ploegachtervolging

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Joy Beune veroveren het zilver.

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Joy Beune veroveren het zilver.

INZELL - De Nederlandse vrouwen hebben bij de WK afstanden in Inzell zilver veroverd op de ploegachtervolging.

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Joy Beune veroveren het zilver.

Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Joy Beune veroveren het zilver.

Joy Beune, Antoinette de Jong en Ireen Wüst reden de voorlaatste rit tegen Canada en klokten daarbij de tweede tijd: 2.56,20. De Nederlandse vrouwen zaten met die tijd maar net boven het nationaal record, wat staat op 2.55,48. Goud was er voor Japan, waar de drie vrouwen finishten in 2.55,78. Rusland veroverde in 2.57,72 het brons.

Nederland reed dit seizoen niet eerder in deze WK-samenstelling. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Jan Coopmans werd de laatste weken snel de laatste hand gelegd aan een soepel rijdend team. Helemaal vlekkeloos verliep de samenwerking bij Oranje echter niet in Inzell.

Teleurstelling

„Blijdschap en een beetje teleurstelling”, zo verwoordde Wüst het bij de NOS. „Aan de ene kant wil je graag winnen, zeker als je zo dicht bij Japan zit als wij. Aan de andere kant is dit ook de eerste keer dat we in deze samenstelling reden. Japan traint en rijdt elke dag met deze ploeg. Of het gek is dat we voor het eerst op een WK in deze samenstelling rijden? Ja, misschien wel.”

Als eerste kopvrouw deed Wüst goed werk, waarna ook De Jong als gangmaker veel arbeid verzette. WK-debutante Beune liet zich slechts even vooraan zien. Het ging Wüst soms niet hard genoeg, waardoor ze rijdend op de tweede of derde positie een paar keer duidelijk moest inhouden. Bij Japan verliep het samenspel beter, al konden de olympische kampioenen pas in de laatste ronde echt het verschil met Oranje maken: 29,6 tegen 30,0.

Ver schoppen

De Jong sprak van een mooi begin met Oranje in deze samenstelling: „Er zit nog veel meer in dan dat we vandaag hebben laten zien. Zonde dat we op vier tienden verliezen, maar het is een goed begin.” Beune had vooral genoten van haar aanwezigheid in de ploeg. „Ik ben heel blij dat ik hier met deze vrouwen mag rijden. Ik denk dat we het nog ver kunnen gaan schoppen samen.”

Nederland is vijfvoudig wereldkampioen op dit onderdeel, dat in Inzell voor de elfde keer op het WK-menu staat. Wüst was alle vijf keren van de partij, De Jong had een aandeel in twee wereldtitels.