Sport/Schaatsen
3129916
Schaatsen

’Ik sta wel een beetje versteld van mezelf’

Oranje-trio verovert goud op ploegachtervolging

De Nederlandse mannen rijden naar het goud.

De Nederlandse mannen rijden naar het goud.

INZELL - De Nederlandse mannen hebben vrijdagavond goud veroverd op de ploegachtervolging bij het WK afstanden in Inzell.

De Nederlandse mannen rijden naar het goud.

De Nederlandse mannen rijden naar het goud.

Marcel Bosker, Sven Kramer en Douwe de Vries kwamen in de derde rit in actie en zetten een tijd van 3.38,43 op het bord, een baanrecord in Inzell. Het Oranje trio liet Noorwegen bijna tweeënhalve seconde achter zich. De Noren wonnen zo het zilver. In de afsluitende rit beten Japan (3.41,96) en Rusland (3.41,31, bronzen medaille) zich stuk op de tijd van Nederland.

Kwakkelen

„Ik ben superblij met de rit van vandaag”, zei Kramer tegen de NOS. „Het voelt soms wel een beetje dubbel hoor. Ik heb natuurlijk lopen kwakkelen dit seizoen, Patrick Roest heeft een vol programma en dan moet ik weer even instromen als er gewonnen moet worden”, sprak Kramer, zich haast een beetje bezwaard voelend.

Bosker straalt

Naast hem straalde Bosker. „Mijn eerste wereldtitel bij de senioren”, lachte de 22-jarige geboren Zwitser. „En dat het dan geen individueel nummer is, maar de team pursuit, maakt me niets uit. Het is geweldig om met deze mannen te mogen rijden.” Ook Douwe de Vries hoorde het commentaar van zijn ploeggenoten lachend aan. Met zijn 36 lentes kroonde hij zich juist tot óudste wereldkampioen.

„Die kan ik weer in mijn zak steken”, aldus De Vries. „Het geeft ook wel aan hoe goed het dit seizoen gaat. Ik sta wel een beetje versteld van mezelf.”

Tiende wereldtitel

Voor Nederland was het de tiende wereldtitel op dit onderdeel. Alleen in 2011, ook in Inzell, moest Oranje het WK-goud aan de Amerikaanse ploeg laten.

Kramer (32) pakte zijn zevende wereldtitel op de achtervolging. De Vries (36) heeft er nu vier op zijn erelijst staan. Voor debutant Bosker was het zijn tweede grote prijs. De 22-jarige schaatser van Team TalentNED behaalde vorig jaar met Jan Blokhuijsen en Simon Schouten de Europese titel op de achtervolging. Bosker was in Inzell de vervanger van Patrick Roest, die vanwege zijn zware individuele WK-programma dit teamonderdeel liet schieten.

Revanche

Nederland werd vorig jaar bij de Winterspelen in Zuid-Korea uitgeschakeld door Noorwegen in de halve finales (andere opzet dan WK-formule). Oranje veroverde daarna toch nog brons, met Kramer, Blokhuijsen, Roest en Koen Verweij. Noorwegen won olympisch goud.

Voor bondscoach Jan Coopmans, amper vijf weken in functie bij de KNSB, was het alweer zijn derde wereldtitel in Inzell. Op donderdag won Oranje twee keer goud op de teamsprint. Kramer stelde ook zichzelf teleur op de openingsdag met brons op de 5000 meter. Hij kwam een dag later echter weer fysiek en mentaal sterk voor de dag.