Sport/Schaatsen
3131759
Schaatsen

Visser grijpt net naast goud op 5000 meter

INZELL - Esmee Visser is er net niet in geslaagd om een gouden medaille te pakken op de 5000 meter bij de WK afstanden in Inzell.

De 23-jarige schaatsster reed een baanrecord in 6.46,14, en moest in de slotronde hopen dat Martina Sablikova niet onder die tijd zou duiken. Dat gebeurde wel. Met een ultieme versnelling in de laatste ronde stelde de 31-jarige stayer alsnog haar wereldtitel veilig met een baanrecord van 6.44,85. De Tsjechische beroofde Visser daarmee van een bijzondere primeur. Nooit eerder slaagde er een Nederlandse vrouw in om wereldkampioen te worden op de 5 kilometer.

Voor Sablikova was het haar tiende wereldtitel op de 5000 meter. Het brons was voor de Russische Natalia Voronina, Carien Kleibeuker eindigde in 6.56,47 op de vijfde plaats. Ze kon haar afscheid van de WK afstanden niet opfleuren met haar haar tweede WK-medaille, na haar primeur in 2016 (zilver op de 5000 meter).

Grote doorbraak

Visser beleefde vorig jaar haar grote doorbraak met de olympische titel op de 5000 meter. Eerder dit seizoen won ze ook al vier races op deze afstand: bij de wereldbekerkwalificatie, bij de wereldbeker in Polen, op de NK afstanden en vorige maand op de NK allround (6.47,47, toen ook een persoonlijk record).

In Inzell wist Visser zichzelf opnieuw te verbeteren. In grootse stijl vloog ze over de piste, met constante rondjes van circa 32 seconden. In de slotfase liepen haar tijden iets op, maar met 6.46,14 reed ze een toptijd. Daarmee was Visser ruim 4 seconden sneller dan het baanrecord van Sablikova uit 2011.

Topvorm terug

De Tsjechische kwam dit seizoen laat op gang. Bij de wereldbeker in Polen kwam de oudgediende niet verder dan de vijfde plaats. Met haar overwinningen op de 3000 meter vorig weekeinde bij de wereldbeker in Hamar en donderdag bij de WK in Inzell toonde de Tsjechische stayer aan, dat ze net op tijd toch weer haar topvorm had gevonden.