Sport/Schaatsen
3134432
Schaatsen

Schouten verovert wereldgoud

Irene Schouten flikt het opnieuw.

Irene Schouten flikt het opnieuw.

Marathonschaatsster Irene Schouten heeft bij de WK afstanden in Inzell haar tweede wereldtitel op de massastart veroverd.

Irene Schouten flikt het opnieuw.

Irene Schouten flikt het opnieuw.

Na zestien ronden was de blonde rijdster van team easyJet overduidelijk de sterkste in de eindsprint. De Canadese Ivanie Blondin kwam als tweede over de finish. Het brons was voor de Russin Elizaveta Kazelina.

Schouten won in 2015 haar eerste wereldtitel op dit teamonderdeel dat in dat jaar voor de eerste keer op het WK-programma stond. Bij de Winterspelen vorig jaar in Zuid-Korea behaalde ze brons op dit nummer.

Massasprint

Schouten hield zich met Melissa Wijfje in het begin van de race rustig, maar op vier ronden van het einde aan versnelde Wijfje, waarna de concurrentie kostbare krachten moest verspillen om haar bij te halen. Schouten kon in de slotfase in het spoor van Blondin ontsnappen en sprintte vervolgens op weergaloze wijze naar het goud.

De 26-jarige stayer uit Andijk bekroont met haar nieuwe wereldtitel een topseizoen. Vooral in het marathonschaatsen is ze vrijwel ongenaakbaar, met onder meer zes overwinningen in de KPN Marathon Cup, de Nederlandse titel op de massastart en de zege bij de NK marathonschaatsen op kunstijs.

Internationale triomf

In de wereldbeker kwam Schouten dit seizoen opvallend genoeg drie keer niet tot winst (twee keer zilver) op de massastart. Die ontbrekende internationale triomf maakte ze in Inzell volledig goed.

Bij de mannen prolongeerde de Amerikaan Joey Mantia de wereldtitel. Douwe de Vries en Chris Huizinga vielen buiten de top tien.