Sport/Voetbal
3136553
Voetbal

Al Araibi keert na twee maanden cel weer terug naar Australië

Bahreinse voetballer weer op vrije voeten

Hakeem al-Araibi

Hakeem al-Araibi

BANGKOK - De Bahreinse voetballer Hakeem Al Araibi kan terug naar Australië.

Hakeem al-Araibi

Hakeem al-Araibi

Een Thaise rechter stelde Al Araibi maandag op vrije voeten, nadat het verzoek om uitlevering aan Bahrein onder politieke druk was ingetrokken. De 25-jarige verdediger, die in zijn geboorteland nog een celstraf van tien jaar zou moeten uitzitten, keert na ruim twee maanden in de gevangenis terug naar Australië, waar hij voetbalt voor Pascoe Vale FC.

Interpol

Al Araibi was eind november opgepakt op de luchthaven van Bangkok toen hij met zijn vrouw op huwelijksreis wilde gaan. Via Interpol liep een verzoek van Bahrein om de voormalige international op te pakken. Al Araibi zou daar vanwege vermeende vernieling van een politiebureau de gevangenis in moeten. Hij vreesde in Bahrein gemarteld te worden en geen eerlijk proces te krijgen, zo riep de voetballer vorige week toen hij met zijn voeten in de boeien werd voorgeleid bij een Thaise rechtbank.

De voetballer, een uitgesproken tegenstander van het regime in Bahrein, was in 2014 gevlucht naar Australië. Hij kreeg daar politiek asiel en pakte zijn voetbalcarrière weer op.

Foster

Onder aanvoering van Craig Foster, oud-international van Australië, kwam de voetbalwereld de afgelopen weken in opstand tegen het vasthouden van Al Araibi. Zelfs de mondiale voetbalfederatie FIFA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bemoeiden zich met de zaak, die op de sociale media aandacht kreeg onder de hashtag #savehakeem.

„Dank aan alle geweldige mensen in Thailand die ons hebben gesteund en aan de Thaise overheid, die de internationale wetten heeft gerespecteerd”, schreef Foster op Twitter. „Onze gebeden zijn verhoord.”