Sport/Voetbal
313786747
Voetbal

Oud-speler Freddie Ljunberg wordt interim-coach bij The Gunners

Arsenal zet Emery op straat na historisch slechte reeks

Arsenal-trainer Unai Emery.

Arsenal-trainer Unai Emery.

LONDEN - Unai Emery mag zichzelf niet langer de trainer van Arsenal noemen. Na het verloren Europa League-duel met Eintracht Frankfurt (1-2) heeft de clubleiding van de The Gunners de Spanjaard ontslagen.

Arsenal-trainer Unai Emery.

Arsenal-trainer Unai Emery.

Emery wist dat zijn positie bij Arsenal heel wankel was geworden na een serie van zeven wedstrijden zonder overwinning. „Maar ik denk alleen maar aan de volgende wedstrijd, hoe we het dan beter kunnen doen”, zei de Spaanse manager nog na afloop van de nederlaag tegen de Duitsers. De clubleiding van Arsenal kon dat geduld niet opbrengen en hebben de trainer vrijdag ontslagen. „Wij hebben het besluit genomen om een einde te maken aan de samenwerking met Unai Emery en zijn staf”, meldt Arsenal op zijn clubkanaal.

Opvolger

Oud-speler Freddie Ljunberg neemt het stokje van Emery over. „We hebben Freddie gevraagd of hij de verantwoordelijkheid op zich wil nemen als interim-coach. We hebben er alle vertrouwen in dat hij ons verder kan brengen”, is het laatste statement van Arsenal, die in de tussentijd de zoektocht start naar een nieuwe hoofdtrainer.

De Zweed zit zondag tegen Norwich al op de bank. De eerste geruchten over zijn opvolger gaan al wel rond. De Italiaanse trainers Massimiliano Allegri (clubloos) en Carlo Ancelotti (Napoli) worden genoemd.

Slechte reeks

Volgens de clubleiding was het besluit gebaseerd op de slechte aanhoudende resultaten Emery met Arsenal. De Londense club noteerde na de nederlaag van donderdagavond namelijk zijn slechtste reeks sinds 1992.

Arsenal staat met achttien punten uit dertien duels op de achtste plaats in de Premier League. De achterstand op koploper Liverpool bedraagt al negentien punten. De laatste competitiezege dateert van begin oktober, thuis tegen Bournemouth (1-0).

Prijzen

Emery werd in de zomer van 2018 aangesteld als opvolger van Arsène Wenger, die 22 jaar bij Arsenal op de bank had gezeten. De Spanjaard had eerder onder meer Valencia, Spartak Moskou, Sevilla en Paris Saint-Germain onder zijn hoede. Hij leidde Sevilla drie keer op rij naar de eindzege in de Europa League (2014, 2015 en 2016).

Emery verhuisde daarna naar de Franse topclub PSG, maar ondanks een landstitel en vier gewonnen bekers moest hij na twee jaar vertrekken omdat het zo gewenste succes in de Champions League uitbleef.

Afgelopen seizoen eindigde Arsenal onder Emery als vijfde in de Premier League. De Spanjaard bereikte ook met zijn Engelse ploeg de finale van de Europa League, maar daarin was stadgenoot Chelsea te sterk. Arsenal greep daardoor ook naast een ticket voor de Champions League.