Sport/Schaatsen
3140382
Schaatsen

Oud-schaatser vindt teamsprint ’helemaal niks’

Ritsma hekelt ’Peppie & Kokkie-onderdeel’

Van links naar rechts: Kai Verbij, Ronald Mulder en Kjeld Nuis

Van links naar rechts: Kai Verbij, Ronald Mulder en Kjeld Nuis

Opvallend genoeg was Thomas Krol op de 1500 meter de enige schaatser uit de stal van Jac Orie die tijdens de WK afstanden in Inzell een individuele medaille won: goud. En dat terwijl de geel-zwarte monsters van Jumbo-Visma dit seizoen geregeld onverslaanbaar leken.

Van links naar rechts: Kai Verbij, Ronald Mulder en Kjeld Nuis

Van links naar rechts: Kai Verbij, Ronald Mulder en Kjeld Nuis

„Je kunt niet een heel seizoen alles winnen, zo goed is niemand”, weet Ritsma. „Jumbo-Visma heeft ook niet gefaald, ze kwamen telkens slechts een paar procentjes tekort. Soms moet je ook een beetje geluk hebben. Maar Orie is een wetenschapper, hij gaat hier ongetwijfeld induiken.”

Op de teamonderdelen sloegen de schaatsers van Orie wel toe. Sven Kramer en Douwe de Vries pakten met Marcel Bosker goud op de ploegachtervolging, terwijl Nuis met Reggeborgh-schaatsers Kai Verbij en Ronald Mulder de teamsprint won.

Ritsma keek vol afgrijzen toe tijdens dat laatste onderdeel. Niet spectaculair genoeg, vindt hij. „De teamsprint vind ik helemaal niks. Het is een Peppie & Kokkie-onderdeel. Het hoort niet thuis op een WK. Het gaat nergens over.”

’Rol Coopmans overschat’

Jan Coopmans kreeg veel lof na de vier Nederlandse zeges op de in totaal zes teamonderdelen, maar Ritsma vindt dat de rol van de bondscoach niet moet worden overschat. „Volgens mij kun je iedereen daar neer zetten. Zonder hem hadden ze hetzelfde gepresteerd.”

Eigenlijk vindt Ritsma dat de WK afstanden in zijn geheel moeten worden afgeschaft. „Maak degene die aan het einde van het World Cup-seizoen de meeste punten heeft wereldkampioen. Net als in de Formule 1.”