Sport/Voetbal
314129052
Voetbal

Wiegman laat Engeland swingen

Oranje Leeuwinnen met uitblinkende Jackie Groenen langs IJsland

Jackie Groenen was de uitblinker bij Oranje.

Jackie Groenen was de uitblinker bij Oranje.

Reykjavik - De Oranje Leeuwinnen hebben hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd wel gewonnen. Op bezoek bij IJsland werd het dankzij een uitblinkende Jackie Groenen 0-2.

Jackie Groenen was de uitblinker bij Oranje.

Jackie Groenen was de uitblinker bij Oranje.

Na het magere resultaat tegen Tsjechië (1-1) besloot de nieuwe bondscoach Mark Parsons om Sherida Spitse weer in de basis te posteren. De middenvelder begon vrijdag op de bank tijdens het debuut van de Engelsman. Met de Ajacied in de basis kwamen de Leeuwinnen na ruim twintig minuten op voorsprong. Daniëlle van de Donk werd gevonden door Jackie Groenen en schoot vanuit de draai raak.

Nederland was, hoewel beter, niet heel erg dominant te noemen in de IJslandse hoofdstad. De thuisploeg wist ook regelmatig dreigend te zijn en ook maakte Sari van Veenendaal het een keer zelf spannend door de bal uit haar handen te laten glippen bij een uitworp.

Ook na rust was het betere spel voor Oranje met na een klein uur een grote kans voor Spitse, die de bal naast mikte. Toch was er weer zo nu en dan IJslands gevaar via dit keer Dagný Brynjarsdóttir, maar haar poging belandde via een Nederlandse voet in het zijnet. Het bleek het laatste wapenfeit bij een 0-1 stand, want Groenen trapte niet veel later vanaf ruim twintig meter de bal met een fraaie knal richting de bovenhoek. Spitse had een kwartiertje later nog een fraaiere goal in gedachten, maar haar volley landde naast het doel.

Ondanks nog twee aardige kansen voor IJsland, kan Nederland de eerste zege onder Parsons bijschrijven. Over een maand volgen de volgende WK-kwalificatieduels. Dan zijn respectievelijk Cyprus en Wit-Rusland de tegenstanders.

Kleine stappen

Bondscoach Parsons reageerde koel op zijn eerste zege met de Nederlandse voetbalsters. „We maken kleine stappen”, zei hij na de uitzege op IJsland (0-2) in de WK-kwalificatie. „Uiteindelijk gaat het om de uitslag”, zei de opvolger van Sarina Wiegman. „We wilden een resultaat en dat hebben we. Daar gaat het om.”

Parsons was vooral tevreden over het optreden van Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk, de maakster van de 0-1. „Spitse was heel belangrijk met haar ervaring en haar passes”, zei hij bij de NOS. „En Van de Donk speelde goed tussen de linies.”

Oranje stelde vrijdag nog teleur tegen Tsjechië tijdens het debuut van Parsons (1-1). Jackie Groenen heeft vertrouwen in de nieuwe bondscoach. Ze had met een doelpunt en een assist bij de openingstreffer van Daniëlle van de Donk ook een groot aandeel in de zege van Oranje in Reykjavik. „Misschien moet ik eens vaker schieten dan alleen maar passes geven”, zei ze over haar doelpunt. „Maar het gaat goed zo met de nieuwe technische staf. We groeien al aardig naar elkaar toe.”

Wiegman denderend van start

De Engelse voetbalvrouwen hebben ook de tweede WK-kwalificatiewedstrijd onder leiding van de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman met grote cijfers gewonnen. De Britse ploeg was in en tegen Luxemburg oppermachtig en eindigde zelfs in de dubbele cijfers: 0-10. Ellen White (twee), Alex Greenwood (twee), Millie Bright (twee), Nikita Parris, Bethany England, Rachel Daly en Jessica Berscheid (eigen doel) kwamen tot scoren. De laatste drie treffers vielen in de extra tijd.

Wiegman debuteerde afgelopen vrijdag als bondscoach van Engeland met een ook al klinkende zege tegen Noord-Macedonië in Southampton (8-0).