Sport/Tennis
314529105
Tennis

Robin Haase laat Belgische topper ontsnappen

Robin Haase bij het ABN AMRO-toernooi

Robin Haase bij het ABN AMRO-toernooi

ROTTERDAM - Robin Haase heeft bij het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam net niet voor een verrassing kunnen zorgen door in de eerste ronde de Belgische topper David Goffin te verslaan. De beste Nederlandse tennisser (ranking 167) was dichtbij winst op de beste Belgische speler (ranking 10), maar kon niet doordrukken in de tiebreak van de tweede set. Vervolgens gaf de klasse van Goffin de doorslag: 3-6, 7-6 (5), 6-4.

Robin Haase bij het ABN AMRO-toernooi

Robin Haase bij het ABN AMRO-toernooi

De 32-jarige Haase doet al voor de twaalfde keer mee aan het hoofdtoernooi in Rotterdam en had dit jaar – gezien zijn bescheiden ranking – een wildcard nodig. De drie jaar jongere Goffin won zes van de zeven voorgaande ontmoetingen met Haase en stapte dus ook daarom als favoriet de baan op.

Maar vanaf het eerste punt liet Haase zien dat hij beter kan tennissen dan zijn ranking doet vermoeden. Hij speelde agressief en slim, daarbij ook dankbaar profiterend van wat ongebruikelijke Belgische missers aan de andere kant van het net. Een break op 4-3 leverde Haase de winst in de eerste set op: 3-6.

In set nummer twee zette Goffin de toon met een break in de vierde game (1-3). Maar de vliegensvlugge Belg verzuimde dit succesje te verzilveren want hij speelde vervolgens een hele slechte servicegame waardoor de sterk serverende Haase gelijke tred kon houden (3-3, 4-4, 5-5, 6-6). In de tiebreak speelde Haase beslist niet slecht, maar kon hij de beslissende punten net niet scoren: 7-6 (5)

Deze tegenvaller dreunde door in de derde set, want de Nederlander – die in Rotterdam zelden echt fanatiek door het publiek wordt gesteund – leverde meteen zijn eerste servicegame in. Inmiddels had de doorgaans degelijke Belg besloten om weinig cadeautjes meer uit te delen waardoor ook de laatste Nederlander in het enkelspel werd uitgeschakeld, al kreeg Haase nog wel een breakpoint in de laatste servicegame van Goffin: 6-4. Gisteravond had landgenoot Tallon Griekspoor de openingsronde ook al niet overleefd.

Haase mag zich nu concentreren op het dubbelspel met de Italiaan Fabio Fognini. Goffin speelt in de tweede ronde tegen het Italiaanse talent Jannik Sinner (ranking 79). Die kreeg in zijn eerste ronde vrije doorgang omdat tegenstander Rady Abot uit Moldavië verstek liet gaan wegens ziekte.

Bautista Agut

Roberto Bautista Agut, de nummer 6 van de plaatsingslijst, is in de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament blijven steken. De Spaanse nummer 12 van de wereld verloor in drie sets van zijn landgenoot Pablo Carreño Busta: 4-6 6-2 6-7 (4).

De partij op baan 1 duurde 2,5 uur en had maar drie breaks. In de beslissende set kwamen geen servicebreaks voor en benutte Carreño Busta zijn eerste wedstrijdpunt.

Carreño Busta is daardoor de eerste kwartfinalist van de 47e editie van het toernooi. Hij treft vrijdag de winnaar van het duel tussen Jannik Sinner en Goffin.

De 28-jarige Carreño Busta doet voor het eerst mee in Rotterdam.