Sport/Voetbal
316195765
Voetbal

Zorgen over tweejaarlijks WK: ’Voetbal zal andere sporten ondermijnen’

Gianni Infantino in Caracas.

Gianni Infantino in Caracas.

Het uitvoerend bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept de FIFA op tot een bredere raadpleging over de plannen om het WK voetbal iedere twee jaar te houden.

Gianni Infantino in Caracas.

Gianni Infantino in Caracas.

„Uit de vergadering kwam naar voren dat een aantal internationale federaties, nationale voetbalbonden, clubs, spelers, spelersorganisaties en coaches hun sterke bedenkingen en zorgen hebben geuit over de plannen om meer inkomsten te genereren voor FIFA”, zei de IOC in een verklaring.

Volgens het Comité is er de angst dat een tweejaarlijks WK een enorme impact zal hebben op andere evenementen en zo „de diversiteit en ontwikkeling van andere sporten dan voetbal zal ondermijnen.” Daarnaast zijn er zorgen dat nog een groot mannentoernooi „de verdere promotie van het vrouwenvoetbal zal bemoeilijken.” Tot slot is er bezorgdheid over het welbevinden van de spelers, omdat een tweejaarlijks WK „een nog zwaardere belasting op de fysieke en mentale gezondheid van de spelers legt.”

Het IOC zegt de zorgen te delen en ondersteunt de roep van partijen in het voetbal, internationale sportfederaties en organisatoren van grote evenementen voor een breder overleg, onder meer met vertegenwoordigers van de spelers zelf, wat volgens het Comité duidelijk niet heeft plaatsgevonden.

Een commissie van FIFA onder leiding van Arsène Wenger, de voormalige Arsenal-coach die nu FIFA-chef van internationale voetbalontwikkeling is, kwam recentelijk met het plan om het WK voetbal vanaf 2028 iedere twee jaar te houden. De Europese en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden hebben zich al uitdrukkelijk tegen het plan uitgesproken.

Gianni Infantino

Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, pleitte vrijdag nogmaals voor de invoering van een tweejaarlijks WK. Hij deed dat tijdens een persconferentie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, zijn eerste halte in een tournee door Zuid-Amerika.

„Als FIFA moeten wij ervoor zorgen dat het voetbal echt globaal is”, zei de Italiaanse Zwitser. „De voorzitter van de FIFA is de voorzitter van 211 bonden en elk van hen heeft het recht te dromen. Maar je moet ook de kans krijgen die droom te realiseren. Wat is vandaag de reële kans dat Venezuela zich kan plaatsen voor het WK? Het is nochtans een land met 30 miljoen inwoners maar deed nog nooit mee aan de wereldbeker en heeft in de huidige omstandigheden weinig kans om zich te kwalificeren.”

De FIFA besliste al eerder om, vanaf 2026, het aantal deelnemers aan het WK te verhogen van 32 naar 48. Met een wereldbeker om de twee in de plaats van vier jaar wil de wereldvoetbalbond nog een hervorming doorduwen, ook al stuit die bij onder andere de UEFA op fel verzet.

„We hebben een hervorming van de kalender met een WK om de twee jaar geanalyseerd en het is mogelijk”, vervolgde Infantino. „Er zijn veel voordelen aan verbonden. Zo geeft je onder de kans aan meer landen om deel te nemen. Toen werd beslist het WK om de vier jaar te houden, zo’n 100 jaar geleden, telde de FIFA veertig landen. Het is tijd om de zaak te analyseren. Maar als we veranderingen doorvoeren, moet iedereen ervan profiteren.”

Infantino herhaalde verder dat een beslissing „voor het einde van het jaar” wordt verwacht.