Sport/Tennis
3167845
Tennis

Monfils wint ABN AMRO-toernooi

Gael Monfils met de trofee.

Gael Monfils met de trofee.

ROTTERDAM - Gaël Monfils heeft het ABN AMRO World Tennis Tournament op zijn naam geschreven. De 32-jarige Fransman verloor in 2016 de finale van het tennistoernooi in Rotterdam, maar was zondag wel de winnaar tegen Stan Wawrinka. De setstanden in Ahoy waren 6-3 1-6 6-2.

Gael Monfils met de trofee.

Gael Monfils met de trofee.

In 2016 verloor hij in Rotterdam van de Slowaak Martin Klizan. Monfils heeft sowieso geen fijne ervaringen met finales. Van de 28 keer dat hij in de eindstrijd stond van een ATP-toernooi wist hij slechts 7 keer te winnen. Bij de 29e keer was het wel raak tegen de Zwitserse voormalige nummer drie van de wereld.

De 33-jarige Wawrinka kende de afgelopen anderhalf jaar veel blessureleed en stond voor het eerst sinds Roland Garros 2017 weer in een finale. „Voor mij was het al mooi dat ik hier de finale haalde”, zei Wawrinka.

Monfils wilde juist eindelijk weer een finale winnen en toonde dat in het begin. Met twee breaks kwam de nummer 33 van de wereld op een 1-0-voorsprong. Wawrinka toonde zich daarna van een heel andere kant. De Zwitser, tegenwoordig terug te vinden op de 68e plek van de wereldranglijst, ging agressiever spelen en veel beter serveren.

Het leek in Rotterdam weer mis te gaan voor Monfils, die met zijn spectaculaire spel op veel liefde van het publiek kan rekenen. Na een fraaie rally pakte de Fransman in de derde set een break voorsprong en kreeg hij steeds meer vertrouwen in een goede afloop.

In de zesde game toonde Monfils zijn reflexen. Hij stond dicht op het net toen de bal via de rand plots omhoog ging. Met een katachtige reactie wist hij het punt nog te maken. Monfils haalde zijn achtste titel binnen na 1 uur en 44 minuten spelen.

„Het is voor mij erg speciaal dat ik hier de titel pak waar mijn idool Arthur Ashe ook ooit de beste was”, zei Monfils, die duidelijk blij was weer eens finale te hebben gewonnen.