Sport/Voetbal
3168200
Voetbal

’Laat Nederlandse clubs vlak voor Champions League-duels niet op zo’n veld spelen’

Tadic klaar met kunstgras: ’Het is een schande voor de Eredivisie’

Dusan Tadic schiet vanaf de strafschopstip de 1-0 achter Benjamin van Leer.

Dusan Tadic schiet vanaf de strafschopstip de 1-0 achter Benjamin van Leer.

AMSTERDAM - Laat er geen misverstand over bestaan. Dusan Tadic heeft liever dat het kunstgras vandaag dan morgen uit de Eredivisie wordt verbannen. Maar zolang de hoogste divisie van het Nederlands voetbal nog wordt geteisterd door de kunstsprieten, heeft de Serviër een advies voor de KNVB. ,,Laat Nederlandse clubs vlak voor Champions League-duels niet op kunstgras spelen”, zegt Tadic na de ruime Ajax-zege op NAC Breda (5-0), die de Amsterdammers tot op vier punten van koploper PSV brengt.

Dusan Tadic schiet vanaf de strafschopstip de 1-0 achter Benjamin van Leer.

Dusan Tadic schiet vanaf de strafschopstip de 1-0 achter Benjamin van Leer.

,,We moeten Nederland blijdschap en punten bezorgen”, doelt de Ajax-speler op de coëfficiëntenlijst van de UEFA die bepalend is voor het aantal clubs per land dat mag meedoen aan de Europese bekertoernooien. ,,En het maakt dan niet uit of het Ajax, PSV of Feyenoord betreft. Na Heracles-uit, in de aanloop naar Real Madrid-thuis moest ik drie of vier dagen herstellen. Ik voelde mijn rug, nek, bilspieren, bovenbeen, lies, knieën en enkels”, zegt de aanvaller die tegen de Madrilenen desondanks een puike partij speelde.

Lag dat aan het kunstgras of aan je leeftijd?

Lachend: ,,Nee, nee. Ik voel me heel fit voor mijn leeftijd, maar na de wedstrijden op kunstgras voel ik me slecht, heb ik extra hersteltijd nodig. Op gewoon gras kan ik elke dag voetballen en dan is er geen enkel probleem”, aldus de routinier.

,,Ik haat kunstgras echt. Als ik het heel hard moet zeggen: het is echt een schande voor de Eredivisie. We hebben een mooie competitie, in mooie stadions met mooie velden, maar zes ploegen spelen op kunstgras. In mijn ogen is dat echt niet mogelijk. Als je als competitie wilt groeien, moet dit echt veranderen.”

Ook voor de ontwikkeling van de jeugdspelers is een ban op kunstgras wat Tadic betreft noodzakelijk. ,,Omdat op artificial grass een heel ander spelletje wordt gespeeld dan op gewoon gras. En in alle topcompetities wordt op gewoon gras gevoetbald.”