Sport/Schaatsen
317526528
Schaatsen

Antoinette de Jong grijpt Nederlandse titel

Leidster Jorien ter Mors gelooft niet in Nederlandse titel en trekt zich terug

Jorien ter Mors in actie.

Jorien ter Mors in actie.

Klassementsleidster Jorien ter Mors heeft zich bij de NK allround teruggetrokken voor de afsluitende 5000 meter.

Jorien ter Mors in actie.

Jorien ter Mors in actie.

Dat deed de drievoudig olympisch kampioene kort nadat ze op de 1500 meter verrassend als tweede was geëindigd achter Antoinette de Jong. De kopvrouw van Team IKO had op de schaatsmijl juist haar koppositie in de algemene rangschikking flink willen verstevigen.

Door haar nipte nederlaag, met een verschil van 0,02 seconde, hield Ter Mors in het klassement een marge op De Jong van nog geen 3 seconden over. Dat vond ze te weinig om op de 5000 meter van start te gaan. Voor de specialiste op de 1000 en 1500 meter is de langste afstand in het vrouwenschaatsen vrijwel onbekend terrein. Ze reed er in haar succesvolle carrière slechts één, in 2013, toen ze haar enige titel op deze vierkamp veroverde.

De Jong veroverde voor de derde keer de Nederlandse allroundtitel De Friese schaatsster liet zich op de afsluitende 5000 meter niet meer verrassen. In de laatste rit tegen haar naaste belager Melissa Wijfje stelde de 25-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma met een solide rit de eindzege in het klassement veilig.

De Jong reed met 7.06,57 de derde tijd. Dat was ruim voldoende voor titelprolongatie. Het zilver was voor Wijfje, die op de 5000 meter de vierde tijd neerzette (7.09,85). Vorig seizoen eindigde ze achter De Jong eveneens als tweede. Het brons op dit NK ging naar Reina Anema, die op de 5000 meter de beste tijd reed (7.03,35).