Sport/Voetbal
3184972
Voetbal

PSV furieus over gang van zaken

KNVB stelt Ajax-PEC uit

Erik ten Hag

Erik ten Hag

AMSTERDAM - De KNVB heeft op verzoek van Ajax de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle van zaterdag 2 maart uitgesteld, om zodoende de Amsterdammers de gelegenheid te geven zich optimaal voor te bereiden op de return in de achtste finale van de Champions League tegen Real Madrid. Die wedstrijd wordt op dinsdag 5 maart gespeeld.

Erik ten Hag

Erik ten Hag

Om Ajax verder te ontzien, gezien het drukke programma van de ploeg van trainer Erik ten Hag (Ajax speelt komende zondag uit bij ADO, vervolgens op woensdag uit bij Feyenoord in de halve finale van de KNVB-beker en na Real Madrid thuis tegen Fortuna Sittard, red) heeft de KNVB de wedstrijd Ajax-PEC voorlopig uit het competitieprogramma gehaald. De wedstrijd is verplaatst naar woensdag 13 maart (om 18.30 uur, red).

De manager competitiezaken legt uit op de site van de KNVB waarom hiervoor is gekozen: „In het belang van het Nederlandse voetbal hebben we voorafgaand aan dit seizoen met alle clubs afgesproken om zoveel mogelijk rekening te houden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse clubs. Ajax is dit seizoen nog de enige club die namens het Nederlandse voetbal de punten voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA kan binnenhalen, dus daar houden we zoals afgesproken rekening mee. We beseffen dat de aanvangstijd van 18.30 uur op een doordeweekse dag ongunstig is voor de supporters van PEC Zwolle, maar omdat het een Champions League-avond is, kan het helaas niet anders.”

Coëfficiëntenlijst

Nederland heeft de punten voor coëfficiëntenlijst van de UEFA hard nodig. Als Nederland de huidige elfde plaats op die ranglijst vasthoudt, betekent het dat de landskampioen van het seizoen 2019/’20 rechtstreeks instroomt in de Champions League, als de Champions League-winnaar zich ook via de reguliere competitie voor dat toernooi plaatst. Nummer twaalf Oostenrijk zit Nederland echter op de hielen.

De wedstrijd tussen Excelsior en PSV is op 2 maart met een uur vervroegd naar 19.45 uur.

Furieus

PSV en PEC Zwolle hebben inmiddels bezwaar ingediend. De Eindhovenaren spreken van een oneerlijk verloop van de competitie. „Wij hebben officieel ons beklag gedaan en zijn furieus over de gang van zaken”, laat PSV weten.

Woordvoerder Thijs Slegers liet zich op Twitter ook nog even uit over de kwestie. „Er zijn begin dit seizoen heldere afspraken gemaakt en die worden in onze ogen nu geschonden. Een maand geleden zijn er afspraken opgetuigd voor KOMEND seizoen. Dat er nu eenzijdig is besloten om deze wijziging door te voeren is tegen alle afspraken in.”

PSV overweegt vooralsnog geen rechtszaak aan te spannen. PEC Zwolle onderzoekt al wel of dat zin heeft, zo vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp. „De KNVB is namelijk een organisatie die aan de belangen van alle clubs moet denken”, zegt hij. „Wij staan nu een weekeinde stil, daar balen wij van maar daar zullen onze concurrenten ook niet blij mee zijn. Zoals PSV niet blij is dat Ajax later speelt. Wij zijn verbaasd en zeer teleurgesteld in de KNVB.”

Programma Ajax:

  • 24 februari ADO-Ajax
  • 27 februari Feyenoord-Ajax
  • 5 maart: Real Madrid-Ajax
  • 10 maart: Ajax-Fortuna Sittard
  • 13 maart: Ajax-PEC Zwolle