Sport/Wielrennen
318710748
Wielrennen

Nederlander verruilt team Tadej Pogacar voor oude werkgever

Aart Vierhouten aan de slag bij teruggekeerde ploeg Q36.5 Pro Cycling

Aart Vierhouten gaat aan de slag bij Q36.5 Pro Cycling.

Aart Vierhouten gaat aan de slag bij Q36.5 Pro Cycling.

Aart Vierhouten vertrekt al na een jaar weer bij UAE Team Emirates, de wielerploeg van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar. De 52-jarige Nederlander gaat aan de slag bij de nieuwe ploeg Q36.5 Pro Cycling, die onder leiding staat van Douglas Ryder. Oud-profwielrenner Vierhouten werkte in 2021 onder die Zuid-Afrikaan als sportief directeur bij Team Qhubeka.

Aart Vierhouten gaat aan de slag bij Q36.5 Pro Cycling.

Aart Vierhouten gaat aan de slag bij Q36.5 Pro Cycling.

Team Qhubeka, het Afrikaanse wielerteam dat werd opgericht door Ryder, verdween eind vorig jaar vanwege financiële problemen uit de WorldTour. De ploeg van Ryder maakt nu op een lager niveau en met de Italiaanse kledingfabrikant Q36.5 als geldschieter een doorstart. De missie blijft onveranderd: meer mensen aan een fiets helpen en bijdragen aan de ontwikkeling in Afrika.

De ploeg van Ryder bestaat uit 23 renners van dertien verschillende nationaliteiten, onder wie de routiniers Gianluca Brambilla en Jack Bauer. Vincenzo Nibali, de Italiaan die in 2014 de Tour de France won en onlangs op 37-jarige leeftijd stopte als profwielrenner, wordt technisch adviseur bij de ploeg. Q36.5 heeft een licentie voor de ProTour, het niveau onder de WorldTour.

„We hebben een uitstekende mix van ervaren renners en jonge renners, waarmee we een van de beste Pro-teams kunnen worden”, zegt sportief directeur Alex Sans Vega, die Vierhouten en Gabriele Missaglia als ploegleiders onder zich krijgt.

Vierhouten werkte afgelopen seizoen bij Team Emirates. Hij ondertekende in januari een contract voor een jaar. Pogacar, de Sloveense kopman van de ploeg, eindigde in de Tour als tweede achter de Deen Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma.