Sport/Schaatsen
31922
Schaatsen

'Alles draait voor mij om WK-tickets, maar een Nederlandse titel is zeker mooi meegenomen'

Zevende titel Wüst op 1500 meter

Ireen Wüst eerder dit seizoen

Ireen Wüst eerder dit seizoen

HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft woensdag bij de NK afstanden in Heerenveen haar zevende titel veroverd op de 1500 meter. De Brabantse schaatsster wist in Thialf de onttroonde titelhoudster Jorien ter Mors net voor te blijven: 1.57,19 tegen 1.57,47. Ook Marrit Leenstra, die als derde eindigde, gaf weinig op de winnares toe: 1.57,75.

Ireen Wüst eerder dit seizoen

Ireen Wüst eerder dit seizoen

De eerste drie van het klassement plaatsten zich op dit onderdeel tevens voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea. Sanneke de Neeling, Nederlands kampioene op de sprintvierkamp, eindigde met een tijd van 1.58,87 op de vierde plek.

Wüst pakte eerder deze maand tijdens de vierde wereldbeker in Thialf ook al goud op de 1500 meter. Dat was haar eerste individuele wereldbekerzege in ruim twee jaar, De meervoudig olympisch kampioene finishte destijds in een veel betere tijd (1.55,34). Door de zware omstandigheden in de Friese schaatstempel, met een relatief hoge luchtdruk, kon de kopvrouw van Justlease.nl aan haar winnende tijd van ruim twee weken geleden niet tippen.

Ter Mors nog niet de oude

In de laatste rit moest Ter Mors met miniem verschil buigen voor Wüst. De olympisch en wereldkampioene op deze afstand maakte in Thialf haar rentree na een absentie van enkele weken door ziekte. De schaatsster uit Twente zei vooraf dat ze zelf niet precies wist hoe het met haar vorm was gesteld.

Ter Mors bleek tijdens haar race nog niet helemaal de oude, maar dat lijkt nog slechts een kwestie van tijd. De rijdster van Team AfterPay wil de komende dagen bij de NK afstanden ook tickets op de 500 en 1000 meter verdienen, plus een startbewijs voor de EK sprint over anderhalve week eveneens in Thialf.

Wüst moest vorig jaar bij de NK op de schaatsmijl nog genoegen nemen met zilver. ,,Bij dit toernooi draait alles voor mij om WK-tickets, maar een Nederlandse titel is zeker mooi meegenomen'', liet de dertigjarige kampioene monter weten. ,,Ik hoop dat het hier op de 1000 en 3000 meter ook gaat lukken. Ik voel me goed.''