Sport/Schaatsen
31930
Schaatsen

Titelverdediger Verbij en olympisch kampioen Michel Mulder grijpen naast WK afstanden

Ntab pakt zijn eerste NK-titel op 500 meter

Daidai Ntab eerder dit seizoen

Daidai Ntab eerder dit seizoen

HEERENVEEN - Schaatser Daidai Ntab heeft in Heerenveen zijn eerste Nederlandse titel veroverd op de 500 meter. De 22-jarige sprinter van Team Plantina reed bij de NK afstanden in de tiende en laatste rit de beste tijd (34,80). Daarmee duwde hij ploeggenoot Ronald Mulder naar zilver (34,83). Jan Smeekens pakte brons in 34,91.

Daidai Ntab eerder dit seizoen

Daidai Ntab eerder dit seizoen

De top drie verzekerde zich van een ticket op dit onderdeel voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea. Kai Verbij, de kampioen van vorig jaar, belandde op de vijfde plek (34,98), nog achter Kjeld Nuis (34,93). Ook olympisch kampioen Michel Mulder, die zich aan het begin van dit seizoen niet wist te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers, greep als nummer zes (35,23) naast een WK-ticket.

Ntab, zoon van een Senegalese vader en Nederlandse moeder, beleefde begin deze maand zijn grote doorbraak op het internationale podium. Hij won goud op de 500 meter tijdens de derde wereldbeker in Astana met een dik persoonlijk record en tevens een baanrecord (34,52). Een week later moest Ntab zich bij de vierde wereldbeker in Heerenveen tevreden stellen met de twaalfde tijd (35,01).

De groeibriljant van coach Gerard van Velde bewees woensdag in Thialf dat zijn eerste wereldbekerzege geen incident was. Na een valse start wist hij zijn zenuwen bij de tweede poging nog net in bedwang te houden.

,,Het was kiele, kiele, de spanning was bij mij om te snijden'', gaf Ntab na afloop toe. ,,Ik baalde van mijn valse start, maar mijn race verliep daarna prima. Ik mag eindelijk een keer naar het WK en bovendien ben ik nu Nederlands kampioen. Dat is de kers op de taart.''