Nieuws/Sport
3199652
Sport

Vijf kandidaten in race voorzitterschap NOC*NSF

André Bolhuis, de huidige voorzitter van NOC*NSF.

André Bolhuis, de huidige voorzitter van NOC*NSF.

AMSTERDAM -

André Bolhuis, de huidige voorzitter van NOC*NSF.

André Bolhuis, de huidige voorzitter van NOC*NSF.

De stoelendans om het voorzitterschap van NOC*NSF is bijna afgelopen. Achter de schermen hebben niet minder dan vijf kandidaten, en zelfs wellicht zes, zich aangemeld om André Bolhuis op te volgen, zo melden betrouwbare bronnen op Papendal. Zij krijgen vandaag uitsluitsel.

Op de kandidatenlijst prijken de volgende namen:

Erik Cornelissen, voorzitter hockeybond, lid hoofdbestuur internationale hockeybond FIH.

Erik van Heijningen (57), 12 jaar voorzitter zwembond, zit in diverse commissies Europese zwembond LEN en internationale FINA, jurist, politicus, zelfstandig adviseur.

Anneke van Zanen-Nieberg (55), 40 jaar lid van handbalvereniging Hellas. Voormalig penningmeester NOC*NSF, Bestuursvoorzitter Baker Tilly.

Annette Mosman (51), penningmeester NOC*NSF. Sinds 2014 bestuurslid handbalverbond met als portefeuille jeugd- en breedtesport. Vanaf maart 2018 Chief Finance and Risk Officer/lid Raad van Bestuur APG Groep NV. 2009-2015 CFRO Generali Verzekeringsgroep NV. Vanaf 2015 CEO Generali Nederland NV.

Cees Vervoorn (58), oud-olympisch zwemmer (1976, 1980 en 1984) en oud-olympisch coach (1984, 1988 en 1992). Chef de mission van het Nederlands Paralympisch Team in 1996 en 2000. Lector Topsport en Onderwijs bij de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Lid bestuursraad AFC Ajax.

De vertrouwenscommissie onder leiding van Jan Willem Maas moet één kandidaat-voorzitter aan het bestuur van NOC*NSF voordragen. Maas: „Op 4 maart nomineren wij op de algemene vergadering onze kandidaat. Dat is alles wat ik over de procedure kwijt wil.”

Vandaag maakt de commissie aan de kandidaten bekend wie volgende week wordt voorgedragen. Deze man/vrouw wordt in april of mei op een (buitengewone) vergadering benoemd tot voorzitter NOC*NSF. Tenzij de leden zelf met een kandidaat komen. Met het oog op de achtergrond van de vijf kandidaten lijkt dat uitgesloten.