Nieuws/Sport
320061
Sport

'Ik kan 90 minuten spelen' - 'Sta hier niet met rancune' - 'Rol met Advocaat in vertrouwen besproken'

Van Persie is terug: 'Oranje is spannend en opwindend'

Robin van Persie meldt zich vol vertrouwen in Noordwijk.

Robin van Persie meldt zich vol vertrouwen in Noordwijk.

Bijna twee jaar werd hij genegeerd, maar toch stapte Robin van Persie maandag zonder wrok het spelershotel van het Nederlands elftal weer in. De topschutter aller tijden van de nationale ploeg (vijftig doelpunten in 101 interlands) is vooral dolblij dat hij een nieuwe kans krijgt. 'Exciting', zo omschreef Van Persie in het Engels zijn gevoel.

Robin van Persie meldt zich vol vertrouwen in Noordwijk.

Robin van Persie meldt zich vol vertrouwen in Noordwijk.

"Het is spannend en opwindend. Ik had hier niet direct rekening mee gehouden, bijna twee jaar na mijn laatste interland. Dit is weer een nieuwe uitdaging voor mij en ik ben blij dat ik deze kans krijg. Hopelijk kan ik mijn steentje bijdragen."

Pijn

Van Persie, jarenlang de vaste nummer 9 in Oranje, verdween onder de vorige bondscoach Danny Blind uit beeld nadat het EK 2016 was misgelopen. "Of dat me pijn heeft gedaan? Nou, ik blijf niet hangen in zulke gedachtes. Ik bekijk dingen graag positief en sta hier dan ook niet met rancune richting wie dan ook."

De voormalige aanvoerder van Oranje toonde zelfs wel enig begrip voor de keuze van Blind. "Ik heb ruim tien jaar voor Oranje mogen spelen, het grootste deel van mijn carrière zat ik altijd aan de goede kant van de medaille, het hoort ook bij voetbal dat je op een gegeven moment aan de andere kant komt te zitten. Dat heb ik de afgelopen anderhalf jaar ervaren. Maar desondanks heb ik daar wel begrip voor, ik weet hoe het werkt in de voetballerij."

Voordeel

Met Dick Advocaat als opvolger van de ontslagen Blind ging de deur naar Oranje plotseling weer open voor Van Persie. Afgelopen seizoen werkten ze nauw samen bij Fenerbahçe. "Dat is nu wel in mijn voordeel gebleken. Hij heeft van dichtbij kunnen zien hoe ik ben, als persoon en als speler. Toen hij het overnam, hebben we het al even over Oranje gehad. Toen kreeg ik het gevoel: misschien zit er weer een kansje in."

Over de rol die Advocaat voor hem in gedachten heeft, wilde Van Persie niets zeggen. "Daar hebben we het in vertrouwen over gehad. Indien nodig kan ik negentig minuten spelen ja. Ik ben hier om te helpen. Iedereen kent onze situatie. Die is lastig, maar het WK is nog haalbaar. Voor die kans moeten we gaan."