Sport/Schaatsen
32078755
Schaatsen

’Ik, wij, iedereen kan niet zonder jou en toch moeten wij je laten gaan’

Suzanne Schulting gebroken na overlijden Lara van Ruijven (27): ’Ik ga je zo verschrikkelijk missen’

Suzanne Schulting en Lara van Ruijven op het EK shorttrack begin dit jaar.

Suzanne Schulting en Lara van Ruijven op het EK shorttrack begin dit jaar.

PERPIGNAN - Het overlijden van shorttrackster Lara van Ruijven (27) heeft een diepe indruk gemaakt op de schaatswereld. Van Ruijven, wereldkampioene op de 500 meter, werd eind juni in een Frans ziekenhuis opgenomen met een auto-immuunreactie. Die leidde tot ernstige complicaties. Vrijdagavond kwam het trieste bericht dat ze was overleden.

Suzanne Schulting en Lara van Ruijven op het EK shorttrack begin dit jaar.

Suzanne Schulting en Lara van Ruijven op het EK shorttrack begin dit jaar.

Olympisch- en wereldkampioene Suzanne Schulting is vanzelfsprekend gebroken door het nieuws. „Rust zacht lieve Lara. Jij zei ooit tegen mij, in de heatbox, voor de start van mijn EK relay finale debuut, dat het wel goed zou komen.. Dit zei ik 2 weken geleden ook tegen jou. Maar het is niet goed gekomen.. Ik ga je zo verschrikkelijk missen lieve Laar. Ik hou van je.”

„Lieve Lara, ik zal je ongelofelijk missen. Tien jaar lang reisden we samen de hele wereld over, deelden we successen, maar ook teleurstellingen. Altijd was jij de vrolijke en positieve persoon in ons team. Ik zal jou nooit vergeten. Rust zacht Lara, jij bent voor altijd in ons hart”, reageert Sjinkie Knegt.

Ook Daan Breeuwsma zit helemaal stuk. „Rust zacht lieve stoere mooie Lara. Ik, wij, iedereen kan niet zonder jou en toch moeten wij je laten gaan. Jouw panterhart zal voor altijd in ons hart zijn. Kampioen ben je voor altijd.”

„Rust zacht, lieve Lara. De doorzetter, met je onvergetelijke lach en je lieve zorgzame karakter. Ik ga je ontzetten missen... voor altijd in mijn hart”, schrijft voormalig ploeggenote Jorien ter Mors, die samen met Van Ruijven, Schulting en Yara van Kerkhof bij de Spelen van Pyeongchang olympisch brons veroverde op de relay.

Teamgenoten Rianne de Vries en Yara van Kerkhof laten weten haar nu al enorm te missen. „Mijn allerliefste roomie. Ik mis jou zo ontzettend erg! Maar ik neem jou voor altijd mee in mijn hart!!#PanterLara”, schrijft De Vries.

„Je lach, je geklets, je interesse, je positieve instelling, je wil, je naïviteit, je verwondering maar bovenal je aanwezigheid... Ik mis je nu al zo ontzettend lieve Laar”, reageert Van Kerkhof. „Rust zacht #panterlara”

Bondscoach Jeroen Otter: enorme dreun

„Wat een vreselijk bericht hebben wij zojuist ontvangen. Het verlies zal in de sportwereld gevoeld worden”, reageert bondscoach Jeroen Otter. „Voor dit hechte team is het een enorme dreun. Wij missen haar al twee weken in ons team. Maar het nieuws van vandaag is zo definitief en surreëel. Vreselijk.”

Grote verslagenheid

Sportkoepel NOC*NSF heeft met grote verslagenheid gereageerd op het overlijden van Van Ruijven. „Het is vrijwel niet te bevatten wat Lara van Ruijven en haar naasten is overkomen”, zegt technisch directeur Maurits Hendriks. „Ik heb haar leren kennen als een succesvolle en volop in het leven staande jonge topsporter en een graag geziene collega binnen de grote groep sporters en begeleiders van TeamNL.”

„Het verdriet en de verslagenheid bij haar naasten en iedereen die haar kende is groot”, vervolgt Hendriks. „Wij wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van dit onbegrijpelijke verlies. Laten we elkaar en Lara’s omgeving stevig vasthouden en steunen in deze moeilijke tijd.”

Van Ruijven heeft met grote inzet aan zowel de Winterspelen van Sochi 2014 als aan die van Pyeongchang 2018 deelgenomen, zegt Hendriks. „In 2018 won Lara tijdens die Winterspelen samen met Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting brons op het onderdeel relay. Het kwartet reed destijds een wereldrecord in de B-finale. Daarnaast won zij op de relay zes medailles op Europese- en wereldkampioenschappen.”

„We hebben zo meegeleefd met Lara, haar familie en het shorttrackteam. Dat zij in de bloei van haar leven ineens van ons wordt weggerukt, is niet te bevatten”, laat Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB weten. „Namens de KNSB wens ik Lara’s vriend, familie en naasten veel sterkte bij het verwerken van dit immense verlies.”

ISU: schaatsgemeenschap in shock door overlijden Van Ruijven

De internationale schaatsunie ISU heeft diep bedroefd gereageerd op het overlijden van shorttrackster Lara van Ruijven vrijdagavond in Frankrijk. Lara was zeer geliefd bij haar teamgenoten, collega-shorttrackers en de fans. Eerbetonen van over de hele wereld komen binnen op social media, laat de schaatsunie weten.

„De ISU is zeer bedroefd over het overlijden van Lara”, reageert voorzitter Jan Dijkema. „Ze had een glanzende toekomst voor zich in het shorttrack en de hele schaatsgemeenschap is in shock en rouw door dit verschrikkelijke verlies. Onze gedachten zijn bij de familie en we willen ons medeleven betuigen aan Lara’s familie, vrienden en teamgenoten.”

Van Ruijven was de afgelopen jaren opgekomen als een van de grootste talenten in Europa. Ze was onderdeel van de sterke aflossingsploeg van Nederland en een briljante individuele sprintster, die in 2019 in Sofia als eerste Nederlandse vrouw ooit een wereldtitel veroverde, op de 500 meter, schrijft de ISU.

Medeleven minister Van Ark

Minister Minister Tamara van Ark heeft vrienden en familie van Van Ruijven via Twitter haar medeleven betuigd.

„Wat een ongelooflijk verdrietig nieuws”, schrijft Van Ark, die afgelopen week Martin van Rijn opvolgde als minister van Medische Zorg en Sport. „Vorig jaar de eerste Nederlandse wereldkampioen shorttrack en begin dit jaar nog Europees kampioen. Ik wens haar vriend, familie, vrienden en teamgenoten heel veel sterkte.”