Nieuws/Sport
321489903
Sport

Magische marathon inspireert Nageeye voor Amsterdam

Abdi Nageeye na der marathon van Roterdam eerder dit jaar.

Abdi Nageeye na der marathon van Roterdam eerder dit jaar.

AMSTERDAM - Sinds Abdi Nageeye in de groep van de Keniaanse marathongrootheid Eliud Kipchoge meetraint, bestaan er voor de inmiddels 30-jarige Nederlandse hardloper ook geen grenzen meer. En dus spreekt hij zijn ambitie voor de marathon van Amsterdam komende zondag onomwonden uit. „Ik wil strijden om de winst en mijn Nederlands record verbeteren.”

Abdi Nageeye na der marathon van Roterdam eerder dit jaar.

Abdi Nageeye na der marathon van Roterdam eerder dit jaar.

Hij heeft extra motivatie geput uit de historische prestatie van Kipchoge, die afgelopen zaterdag in Wenen als eerste mens de 42,195 kilometer binnen de 2 uur aflegde (1.59.40). „Als je hem kunt bijbenen in de trainingen, weet je dat je een betere atleet bent geworden en kun je erin geloven dat je in wedstrijden ook steeds harder zal gaan.”

Nageeye durfde dit voorjaar in de marathon van Rotterdam al met de kopgroep mee. Hij eindigde op de Coolsingel als vierde in een Nederlands record van 2.06.17. Zijn ticket voor de olympische marathon in Tokio was daarmee al veilig. Tokio 2020 is in zijn beleving nog ver weg. Nageeye wil eerst presteren in Amsterdam.

„Na Rotterdam begon ik meteen aan de voorbereiding op Amsterdam. Die is heel goed gegaan, al duurde het lang. Ik was het niet gewend om vier tot vijf maanden te trainen voor een marathon. Ik moest geduldig zijn en was heel blij dat ik in september in Newcastle de halve marathon kon lopen. Daar heb ik mezelf overtroffen door onder het uur te lopen. Nooit had ik gedacht in de 59 minuten te kunnen lopen. Terwijl ik in die race ook nog een hamstringblessure opliep.”

De geest van de geboren Somaliër is zo sterk, dat hij zondag in de wedstrijd de remmen losgooit. „Als je voor de winst gaat, komt er vanzelf een goede tijd uit. Het podium wil ik in ieder geval halen. Het wordt tijd dat er weer eens een Nederlander bij de eerste drie zit in Amsterdam. Dat is veel te lang geleden”, refereert hij aan Tonnie Dirks en Marti ten Kate, die in 1993 als tweede en derde finishten.