Sport/Tennis
321672584
Tennis

Nederlandse veel te goed voor Svitolina

Beresterke zege Bertens in Peking

Kiki Bertens bereikt de halve finales.

Kiki Bertens bereikt de halve finales.

Tennisster Kiki Bertens heeft in Peking haar beste overwinning van de laatste maanden geboekt.

Kiki Bertens bereikt de halve finales.

Kiki Bertens bereikt de halve finales.

De nummer acht van de wereld rekende in de kwartfinales van de China Open af met Elina Svitolina, de nummer drie van de wereld. Bertens zegevierde met 7-6 (6) en 6-2. Door die triomf nadert Bertens een top acht-klassering in de Race to Shenzhen. De beste acht speelsters van het seizoen mogen meedoen aan het eindejaarstoernooi in de Chinese miljoenenstad.

Nu Barty

Bertens passeert door haar overwinning Belinda Bencic in de Race to Shenzhen, en staat nu virtueel negende. Bij een nieuwe zege gaat de inwoonster van Breda zowel Svitolina als Serena Williams voorbij, en komt plaatsing voor voor het toetje van het seizoen in zicht. Om de finale in Peking te bereiken, moet Bertens iets presteren wat haar nog nooit lukte: Ashleigh Barty verslaan. De geboren Wateringse verloor vier keer van de winnares van Roland Garros en huidige nummer één van de wereld. Het was overigens niet zo dat Bertens in die ontmoetingen telkens kansloos onderuit ging. Drie keer sleepte ze er een derde set uit, die nipt verloren ging. Alleen vorig jaar in Toronto kwam ze niet in de buurt van Barty.

In de eerste set was Bertens de baas op de baan, maar weigerde de taaie Svitolina snel te capituleren. Nadat Bertens met subliem netwerk bij een 1-1 stand een breekpunt had weggewerkt, brak ze vervolgens de service van haar Oekraïense tegenstandster. Bertens liep met gevarieerd tennis uit naar een 4-1 voorsprong en kreeg twee kansen om een dubbele break te forceren. Dat lukte niet. Svitolina brak terug, omdat Bertens haar hoge niveau niet kon vasthouden. In de tiebreak die volgde, nam Bertens een 4-0 voorsprong. Die verspeelde ze, maar de beslissende game ging wel met 8-6 naar de Nederlandse.

Koeltjes afgemaakt

Ook in de tweede set was de eerste break een prooi voor Bertens. Met een ragfijne backhandpassing liet ze Svitolina vertwijfeld achter. Bertens nam vervolgens een medische time out om haar voet in te laten tapen. In haar spel kwam de hinder die ze ondervond van die blessure niet tot uiting, want in anderhalve minuut stond er een 3-1 voorsprong op het scorebord. Twintig minuten later was de zege binnen. Met een knappe forehand maakte Bertens het schitterend af.

De oerkreet die volgde was logisch en terecht. Bertens beleefd vanaf de US Open een paar mindere weken, maar in Peking is ze weer bij de les. Zonder Raemon Sluiter, die na goed overleg is thuisgebleven, maar met Elise Tamaëla, die de Rotterdammer vervangt in Azië.