Nieuws/Sport
321806361
Sport

NBA-club Brooklyn Nets noemt zaak ’diep verontrustend’

Schuldbewuste Irving na donatie alsnog geschorst om antisemitische uitlatingen

Kyrie Irving kwam flink in opspraak door zijn post.

Kyrie Irving kwam flink in opspraak door zijn post.

Kyrie Irving is door zijn NBA-club Brooklyn Nets voor zeker vijf wedstrijden geschorst. De Nets besloten daartoe nadat Irving op zijn sociale media promotie maakte voor een documentaire die als antisemitisch wordt ervaren door de Joodse gemeenschap. Nadat er commotie over was ontstaan, weigerde Irving daar volgens zijn club excuses voor aan te bieden. Na zijn schorsing deed hij dat alsnog.

Kyrie Irving kwam flink in opspraak door zijn post.

Kyrie Irving kwam flink in opspraak door zijn post.

In een verklaring laat de NBA-club weten „ontsteld” te zijn door de eerste reactie van de sterspeler. De Nets vinden het „diep verontrustend dat Irving faalde antisemitisme te verwerpen terwijl hij de kans kreeg dit te doen.” Omdat dit in strijd is met de waarden van de club en volgens de Nets „het team kan schaden” is besloten om Irving te schorsen.

Na de schorsing kwam Irving op Instagram met „excuses voor alle Joodse families en gemeenschappen die gekwetst en getroffen zijn door mijn post.” „Het spijt mij dat ik jullie pijn heb gedaan”, schreef hij.

De beslissing komt één dag nadat Irving en de Brooklyn Nets ieder 500.000 dollar schonken aan organisaties die zich inzetten tegen haat en intolerantie naar aanleiding van de tweet van de basketballer. „Ik ben me bewust van de negatieve impact van mijn post tegenover de Joodse gemeenschap en ik neem mijn verantwoordelijkheid”, zei Irving er eerder deze week over. Deze verklaring was voor de Nets echter niet voldoende.

Irving erkende dat zijn post op Twitter met een link naar de documentaire een foute actie was. „Ik ben me bewust van de negatieve impact van mijn post tegenover de Joodse gemeenschap en ik neem mijn verantwoordelijkheid”, zei Irving in een verklaring. „Ik geloof niet dat alles wat in de documentaire wordt gezegd waar is of mijn moraal en principes weerspiegelt. Het was niet mijn bedoeling een groep, ras of religie te kwetsen.”

Aanvankelijk verdedigde Irving zijn bericht, maar hij verwijderde hem na een paar dagen alsnog, vermoedelijk onder druk van de NBA en de spelersvakbond, waarvan Irving vicevoorzitter van is. Beide instanties brachten verklaringen naar buiten waarin ze antisemitisme veroordeelden. De naam van Irving werd daarin niet genoemd.

De enige die de basketballer bij naam noemde en al tot de orde riep was eigenaar Joe Tsai van Brooklyn Nets. „Ik ben teleurgesteld dat Kyrie een film lijkt te steunen die gebaseerd is op een boek vol antisemitische desinformatie”, zei Tsai. „Ik wil dat hij begrijpt dat dit kwetsend is voor ons allemaal, en als een gelovig man is het verkeerd om haat te promoten op basis van ras, etniciteit of religie.”