Sport/Wielrennen
3222181
Wielrennen

Büchli overtuigend naar finale, Bos eruit

Theo Bos (links) in actie op de keirin.

Theo Bos (links) in actie op de keirin.

Matthijs Büchli heeft bij de WK baanwielrennen in Pruszkow op overtuigende wijze de finale bereikt op het onderdeel keirin. De Noord-Hollander, in Rio 2016 goed voor olympisch zilver, won zijn halve finale net voor de sterke Australiër Matthew Glaetzer. De Brit Jack Carlin plaatste zich ook voor de eindstrijd.

Theo Bos (links) in actie op de keirin.

Theo Bos (links) in actie op de keirin.

Theo Bos slaagde daar in de andere halve finale niet in. Bos, de wereldkampioen van 2006, zag zijn halve finale eerst worden stilgelegd omdat het vermoeden bestond dat hij te vroeg voor de scooter, waarachter de zes renners hun eerste rondjes rijden, was gekomen.

Dat bleek niet zo te zijn en Bos herhaalde zijn tactiek door vanuit zesde positie zo snel mogelijk de kop te nemen. Hij hield het niet vol en zag het hele veld voorbij komen met de Duitser Stefan Bötticher als snelste. Ook de Fransman Sébastien Vigier en de Japanner Yudai Nitta gaan om de medailles rijden.

Van Riessen

Laurine van Riessen is net als vorig jaar gestrand in de kwartfinales op de sprint. De Française Mathilde Gros had niet meer dan twee heats nodig om de 31-jarige Leidse uit te schakelen.

In de eerste heat probeerde Van Riessen haar elf jaar jongere tegenstandster te verrassen met een aanval op anderhalve ronde voor het einde, maar Gros achterhaalde haar net. De tweede race werd afgetekend gewonnen door de Française die vrijdag terug mag komen voor de halve finale.

Van Riessen had in de achtste finales nog Kaarle McCulloch uitgeschakeld, de Australische die een dag eerder met haar land de teamsprint had gewonnen.

Van de Wouw

Voor Hetty van de Wouw zit het sprinttoernooi er na de eerste ronde op. De Mexicaanse Luz Daniela Gaxiola was te sterk voor de 20-jarige WK-debutante uit Kaatsheuvel. Van de Wouw komt zaterdag weer in actie op de 500 meter tijdrit.