Sport/Wielrennen
3224289
Wielrennen

Ik kan alleen Harrie en Roy de schuld geven’

Gouden Büchli: ’Ik schrok me dood’

Matthijs Büchli lijkt in de zevende hemel na zijn gouden race.

Matthijs Büchli lijkt in de zevende hemel na zijn gouden race.

PRUSZKOW - Matthijs Büchli was in de wolken nadat hij de wereldtitel had veroverd op de keirin. En dat hoewel hij een valse start kende tijdens de tweede dag van de WK baan, omdat hij zich via de herkansingen moest terugvechten in het keirintoernooi.

Matthijs Büchli lijkt in de zevende hemel na zijn gouden race.

Matthijs Büchli lijkt in de zevende hemel na zijn gouden race.

„Ik schrok me dood die eerste race. In drie jaar heb ik niet zo slecht gereden. Ik moet daar echt Harrie (Lavreysen, red.) en Roy (Van den Berg, red.) de schuld van geven. Die hebben me in de eerste ronde van de teamsprint gesloopt, door mij een rit te laten rijden die ver boven het niveau lag dat ik ooit heb ervaren. Ik heb dertig seconden moeten sterven om niet gelost te worden. Die gasten reden zo hard, dat heeft er ingehakt en daar had ik last van. Blijkbaar moet je lichaam dan weer even wennen aan de prikkel en gelukkig ging het daarna weer goed.”

Tacticus Büchli kon in de keirinfinale weer helemaal ’zijn’ spelletje spelen, al was er in het begin wat twijfel. „Vorig jaar tijdens de WK in Apeldoorn startte ik vanaf plek één en werd ik vierde. Nu werd ik weer op die positie gezet en daar was ik niet blij mee. Dan kom je meteen op kop en rijd je je benen leeg. Gelukkig kwamen die anderen er snel overheen en kon ik een beetje meesurfen. Die Stefan Botticher (derde, red.) was voor mij de favoriet, maar gelukkig kon ik er op het rechte stuk voorbij en dat doortrekken tot de finish”, aldus Büchli, achter wie de Japanner Yudai Nitta zilver pakte. „De opluchting is groot, toen ik de finish over kwam, dacht ik: eindelijk!”, doelend op de regenboogtrui waar hij al jaren naar smachtte.