Sport/Wielrennen
3232413
Wielrennen

’Bizar hoe wij tekeer gingen’

Wild en Pieters wereldkampioen koppelkoers

Kirsten Wild en Amy Pieters, archieffoto

Kirsten Wild en Amy Pieters, archieffoto

Kirsten Wild en Amy Pieters hebben Nederland bij de WK baanwielrennen in Pruszkow de vijfde gouden medaille bezorgd. Dat deden ze op de koppelkoers, een onderdeel dat volgend jaar in Tokio ook op het olympische programma staat. Voor Wild was het al haar derde medaille na goud op het omnium en zilver op de scratch.

Kirsten Wild en Amy Pieters, archieffoto

Kirsten Wild en Amy Pieters, archieffoto

Het Nederlandse koppel kwam in de BGZ Arena tot een puntentotaal van 33. Australië bezette met 31 punten de tweede plaats, Denemarken (24) pakte het brons.

In Pruszkow hadden ze halverwege een mooie voorsprong opgebouwd. De wedstrijd werd enige tijd stilgelegd nadat de Nieuw-Zeelandse Michaela Drummond na een eerder valpartij opnieuw van de fiets viel. Ze was enige tijd buiten bewustzijn en werd per brancard afgevoerd. Nadat de wedstrijd was hervat moesten de Nederlandse vrouwen met name Denemarken met Amalie Dideriksen in de gaten houden. Met Julie Leth dreigde ze even een ronde te pakken. Uiteindelijk kwam Australië nog dichtbij.

Goud

„Het is bizar hoe we hier tekeer gaan”, zei Kirsten Wild bij de Belgische tv-zender Sporza, kort nadat ze met Amy Pieters de koppelkoers had gewonnen. Het was al het vijfde goud voor Oranje. „Het is bizar. Je bent bijna een ’loser’ als je geen regenboogtrui hebt”, zei ze lachend. Wild pakte al het goud op het omnium en zilver op het onderdeel scratch.

Het succes volgde na een wat chaotisch verlopen koppelkoers, een onderdeel dat volgend jaar deel uit maakt van het olympisch programma in Tokio. „We hebben hier heel hard voor getraind”, vertelde Pieters. „Maar het ging allesbehalve makkelijk.” Ook Pieters noemde de successen van haar landgenoten als inspiratie. „Je wilt niet achterblijven. Bij trainingen zie je al die regenboogtruien om je heen. Dan is het niet zo leuk als jij in het oranje rijdt.”

Wild veroverde vorig jaar drie gouden WK-medailles en was al wereldkampioene scratch in 2015. Met haar zesde wereldtitel is ze Nederlands recordhouder geworden, een status die ze eerder deelde met Theo Bos, Piet Moeskops en Ingrid Haringa, zo wist databureau Gracenote.

Medailles

Nederland heeft nu al acht medailles, terwijl het toernooi nog een dag duurt. Behalve voor Wild, die ook het omnium won, en Pieters was er tot nu toe goud voor de teamsprint bij de mannen, Matthijs Büchli op de keirin en Jan-Willem van Schip op de puntenkoers. Drie zilveren medailles gingen naar Wild, Roy Eefting, eveneens op scratch, en Theo Bos op de kilometer tijdrit. De Oranje-equipe kan de recordscore van Apeldoorn overtreffen. Toen werden er vijf gouden, vijf zilveren en twee bronzen plakken veroverd.