Sport/Wielrennen
3233982
Wielrennen

Kirsten Wild raakt wereldtitel kwijt; wel brons

Kirsten Wild

Kirsten Wild

Het is Kirsten Wild zondag niet gelukt om haar wereldtitel op de puntenkoers met succes te verdedigen. Ze kwam in Polen in een zwaar gevecht net tekort. Met een machtige, gewonnen eindsprint pakte Wild nog wel het brons.

Kirsten Wild

Kirsten Wild

Het goud was voor de Australische Alexandra Manly die onderweg een ronde voorsprong (20 punten) had gepakt en uitkwam op 29. De Ierse Lydia Boylan deed dat in de slotfase ook, waardoor ze afsloot met 28 punten. Wild kwam uit op 26 punten.

Wild veroverde in de Arena Pruszkow eerder al tweede gouden (omnium en koppelkoers) en een zilveren plak (scratch). Met vier medailles beleefde ze zo opnieuw een fantastisch wereldkampioenschap. Vorig jaar veroverde de 36-jarige Nederlandse baanrenster in Apeldoorn drie wereldtitels.

Inspanningen

De eerdere inspanningen op de piste van Pruszkow eisten wellicht hun tol, gaf ze toe bij de NOS. ,,Ik fietste voor mijn gevoel de hele wedstrijd achter de feiten aan. Ik moest veel gaten dichtrijden omdat ik verkeerde keuzes maakte. Ik voelde dat ik niet de benen had, dan moet je het slimmer spelen.''

Het kwam er op aan dat ze sowieso de laatste sprint moest winnen om nog kans te maken op een medaille. Daar slaagde Wild na een lange inspanning wel in. Manly, die als derde finishte, pakte genoeg punten voor het goud. ,,Ik ben er voor blijven knokken. Ik wist dat ik die laatste sprint moest winnen. Ik dacht: doe het nou maar, anders krijg je er spijt van.'' Het brons was niet de afsluiter die ze gewild had. ,,Dat is een beetje een domper, maar ik dacht vooraf al: wat er ook gebeurt vandaag, ik mag toch trots zijn. Met Amy de koppelkoers winnen en het omnium, dat waren mijn twee hoofddoelen.''

Medailles

De medailleteller van de Oranje-brigade staat tot op heden op negen stuks: vijfmaal goud, drie keer zilver en eenmaal brons. Er komen zondag in ieder geval nog twee plakken bij. De kleur is zelfs goud en zilver. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland vechten in de sprintfinale een onderlinge strijd uit om de wereldtitel.