Sport/Voetbal
324093685
Voetbal

FIFA: contracten spelers geldig tot en met einde ’verlengd’ seizoen

Hakim Ziyech

Hakim Ziyech

ZÜRICH - De FIFA heeft met nieuwe richtlijnen voor onder meer de duur van spelerscontracten een verlenging van het seizoen tot diep in de zomer mogelijk gemaakt.

Hakim Ziyech

Hakim Ziyech

Het bestuur van de FIFA nam de aanbevelingen over van een speciale werkgroep, die vanwege de mondiale coronacrisis werd geformeerd.

Ziyech

De spelerscontracten die normaal op 30 juni aflopen, eindigen wat de FIFA betreft nu pas als het verlate seizoen er in het betreffende land helemaal op zit. In de praktijk zou dat betekenen dat bijvoorbeeld Ajacied Hakim Ziyech de competitie in de Eredivisie afmaakt. Zijn contract bij zijn nieuwe club Chelsea gaat dan pas in als het volgende seizoen in Engeland officieel begint.

De FIFA „hoopt en verwacht” dat de nieuwe richtlijnen overal ter wereld zullen worden opgevolgd. Juristen verwachten echter de nodige problemen, omdat bijvoorbeeld de betrokken spelers akkoord moeten gaan met een verlenging van de huidige contracten met een of twee maanden.

De FIFA doet een krachtig beroep op de clubs en spelers om juist nu, tijdens de gedwongen voetbalpauze, gezamenlijk aan oplossingen te werken. Daarbij dienen ook onder meer salarismaatregelen en verzekeringskwesties aan de orde te komen. Indien de betrokken partijen niet tot een akkoord kunnen komen over de gevolgen van een verlenging van het seizoen, zal de FIFA uitsluitsel geven.

’Eerlijk en evenwichtig’

De wereldvoetbalbond zal daarbij een aantal factoren laten meewegen in de besluitvorming: heeft de club een serieuze poging ondernomen om met de betreffende speler overeenstemming te bereiken?; hoe staat de club er financieel voor?; hoe groot zijn de de aanpassingen in het spelerscontract?; wat zijn de financiële gevolgen voor de speler?; en zijn alle spelers van de club op dezelfde manier behandeld? Op deze manier hoopt de FIFA in staat te zijn om tot oplossingen te komen die voor zowel de clubs als voor de spelers „eerlijk en evenwichtig” zijn.

Wat betreft de zomerse transfertermijn wil de FIFA flexibiliteit betrachten. De spelersmarkten zullen geopend zijn tussen het einde van het huidige seizoen en het begin van het nieuwe seizoen. De wereldvoetbalbond wil daarbij een coördinerende rol vervullen.