Sport/Wielrennen
3253258
Wielrennen

Dopingzaak Preidler grijpt Nederlandse wielrenner aan

Woede en wantrouwen bij Ten Dam

Laurens ten Dam tijdens de Ronde van de Algarve.

Laurens ten Dam tijdens de Ronde van de Algarve.

Laurens ten Dam is sinds deze week columnist bij de Belgische krant Het Nieuwsblad. In zijn eerste bijdrage haalt de Nederlandse wielrenner van CCC donderdag hard uit naar zijn voormalig ploeggenoot Georg Preidler, die deze week bekende zich in te hebben gelaten met bloeddoping.

Laurens ten Dam tijdens de Ronde van de Algarve.

Laurens ten Dam tijdens de Ronde van de Algarve.

„Ik kan al drie dagen aan niks anders denken. Kwaadheid, maar ook wantrouwen strijden om voorrang tijdens mijn trainingstochten”, schrijft Ten Dam, die tot vorig jaar voor Sunweb reed.

„Ik heb met meerdere dopingzondaars in de ploeg gezeten, maar waarom grijpt juist dit mij zo bij de keel? Een uitleg: ik ben woest op Preidler. Als wegkapitein tijdens de Giro d’Italia van 2017 heb ik meerdere ‘stevige’ gesprekken met hem moeten voeren. Meneer wilde naar huis, omdat zijn vriendin een bloedneus had. Hij verpestte de sfeer in de ploeg, terwijl we bezig waren met iets moois en unieks. De Gíro winnen. Maar nee, ik maakte dat wielrennen allemaal te belangrijk en er was meer in het leven dan fietsen.”

En toch bleek het wielrennen voor Preidler dusdanig belangrijk dat hij vorig seizoen, toen hij inmiddels van Sunweb naar het Franse FDJ was vertrokken, besloot om naar de pot met verboden middelen te grijpen.

De bekentenis van de Oostenrijker zette Ten Dam ook aan het denken over de strijd tegen doping. „Dat een groot bloeddopingnetwerk moet worden opgerold door politie en justitie, verbaast me. En maakt me wantrouwig. Ik wil antwoorden. Werkt het bloedpaspoort echt zo slecht? Is het zo lek als een mandje? Waarom is Preidler niet gepakt door de dopinginstanties en welke namen mogen we nog meer verwachten uit die veertig bloedzakken tellende vriezer? Veel vragen, weinig antwoorden, vrees ik.”