Sport/Voetbal
3254
Voetbal

Commissie op zoek naar nieuwe voorzitter voor driekoppige rvc

Vuurwerk profclubs bij KNVB blijft uit

Bondsbureau van de KNVB in Zeist.

Bondsbureau van de KNVB in Zeist.

De buitengewone algemene vergadering betaald voetbal heeft donderdagmiddag in Zeist geen vuurwerk opgeleverd. "De basis is gelegd voor de reguliere vergadering waar het echt om gaat op 29 november'', liet een KNVB-woordvoerder in een eerste, korte reactie weten. "Deze vergadering was niet zo spannend, maar dat was vooraf te verwachten.''

Bondsbureau van de KNVB in Zeist.

Bondsbureau van de KNVB in Zeist.

Duidelijk is wel geworden dat de raad van commissarissen van de voetbalbond in het vervolg gaat bestaan uit drie personen. In ieder geval komt er een speciale selectiecommissie die op zoek gaat naar een nieuwe voorzitter voor de rvc van de KNVB. De commissie bestaat onder uit Luuc Eisinga (SC Heerenveen) en Jeroen Slop (Ajax). Het duo gaat samen met twee vertegenwoordigers van de eerste divisie (Arie van Eijden van Almere City FC en Wim Biesterveld van FC Volendam) en een onafhankelijk voorzitter op zoek naar een geschikte kandidaat. 

Er komt daarnaast een commissie die namens de EVC een vertegenwoordiger zoekt in de rvc. In die commissie zitten onder anderen Onno Jacobs en Hans Nijland. Zeker is dat Simon Kelder aanblijft als commissaris betaald voetbal. Henk Kivits, die namens de eredivisie in de rvc zit, is weg. 

De buitengewone algemene vergadering betaald voetbal was nodig nadat een ruime meerderheid van de eredivisieclubs half september het vertrouwen in de rvc had opgezegd. De meeste clubs trokken hun steun aan het vijfkoppige college in uit onvrede over het gebrek aan overleg en communicatie over een aantal belangrijke ontwikkelingen in Zeist. Het terugtreden van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal eind augustus en de voorgenomen benoeming van operationeel KNVB-directeur Gijs de Jong als diens opvolger vormden de directe aanleiding voor veel eredivisieclubs om de rvc de wacht aan te zeggen.

Ook bondsvoorzitter Michael van Praag voelde zich benadeeld en gepasseerd door de rvc betaald voetbal. De KNVB-preses was evenmin op de hoogte van wat zich allemaal op directieniveau afspeelde. Hij drong na de 'motie van wantrouwen' van de eredivisieclubs aan op een snel en voltallig vertrek van de vijf commissarissen. Inmiddels zijn Johan Lokhorst, Johan de Kock en Ger Vermeulen opgestapt. Kivits en Kelder (namens de Jupiler League) zijn in functie gebleven. De voorgenomen aanstelling van De Jong als directeur betaald voetbal is door de vertrouwenscrisis met de eredivisieclubs opgeschort.