Sport/Autosport
3262825
Autosport

’Red Bull zit tussen Ferrari en Mercedes in’

Marko boos op Gasly: ’Ons hele programma in de war gegooid’

Dr. Helmut Marko, adviseur van Formule 1-team Red Bull Racing.

Dr. Helmut Marko, adviseur van Formule 1-team Red Bull Racing.

Red Bull-adviseur Helmut Marko is positief over de kansen van het Red Bull Racing, maar is kritisch op Pierre Gasly, de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen.

Dr. Helmut Marko, adviseur van Formule 1-team Red Bull Racing.

Dr. Helmut Marko, adviseur van Formule 1-team Red Bull Racing.

Voor het eerst gaat het Formule 1-team van Red Bull een seizoen tegemoet waarbij het samenwerkt met motorfabrikant Honda. „We gaan voor vijf grand prixzeges”, stelt Marko in gesprek met Motosport Magazin.

Ambities

In 2013 won Red Bull voor het laatst meer dan vier Grand Prix’. Dat was in het jaar dat Sebastian Vettel zijn vierde en voorlopig laatste wereldtitel won. „We moeten vaker mee kunnen doen om de hoofdprijs. Uiteindelijk moeten we zelfs in staat zijn om overal te kunnen winnen”, aldus de Oostenrijker, die dus niet meer alleen successen wil behalen op bochtige circuits, waar de Red Bull vaak wél tot de beste auto’s behoorde.

Red Bull is ambitieus, maar moest tijdens de testdagen in Barcelona zijn meerdere erkennen in Ferrari. De Scuderia is in de ogen van Marko dan ook favoriet nummer één voor het komende seizoen.

Red Bull had wat moeite om de Italianen bij te benen, maar Marko kent de reden. „Zowel ons chassis als de motor kan beter. Wij waren ook niet op elke band even snel, maar we deden het in ieder geval beter dan Mercedes. We zitten momenteel tussen Ferrari en Mercedes in.”

Gasly

Tijdens de testdagen in Barcelona ging het enkele keren mis met Gasly. Tot twee keer toe crashte de Fransman.

„Dat was volledig onnodig. Verstappen had één slippertje, dat is niet zo erg, maar Pierre moet meer discipline opbrengen. Hij heeft ons hele programma in de war gegooid.”

Australië

Het zit de adviseur van Red Bull Racing diep. Door de crash van Gasly konden bepaalde nieuwe onderdelen niet worden getest. Het is daarom onzeker of alle nieuwe onderdelen voldoende zijn doorontwikkeld om tijdens de openingsrace in Australië op 17 maart te gebruiken. „Het wordt een uitdaging, maar we gaan ervoor.”