Sport/Voetbal
3290725
Voetbal

Ten Hag hoopt op belangrijk duo

Ajacieden ’Frenkie’ en Ziyech nog onzeker voor AZ-uit

Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech

Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech

AMSTERDAM - Het is nog steeds onduidelijk of Frenkie de Jong en Hakim Ziyech zondag met Ajax tegen AZ kunnen voetballen. „We hopen van wel”, zei trainer Erik ten Hag. „De medische staf doet er ook alles aan. Maar we moeten nog even afwachten.”

Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech

Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech

De Jong (lies) en Ziyech (kuit) ontbraken woensdag tijdens het moeizaam gewonnen duel met PEC Zwolle (2-1). „Het is duidelijk dat zij heel belangrijk voor ons zijn”, zei Ten Hag. „Maar als ze tegen AZ niet kunnen spelen, dan zullen we met andere spelers moeten winnen. Wij willen het spel maken en dominant spelen. Dat vraagt een bepaalde houding en discipline. De intensiteit moet heel hoog zijn. Dat moeten spelers van zichzelf en van elkaar eisen. Laat de tweede helft van het duel met PEC een wake-upcall zijn.”

Voor Ajax is de wedstrijd van AZ van groot belang. Bij een overwinning mag de club over twee weken voor eigen publiek tegen PSV om de koppositie strijden. De ploeg uit Amsterdam voetbalde tegen PEC al de 44e officiële wedstrijd van het seizoen. Dat zijn er al negen meer dan de koploper uit Eindhoven, die geen verplichtingen meer heeft in Europa en het nationale bekertoernooi.

Niet moe

„En toch denk ik dat we niet moe zijn”, stelde Ten Hag. „Ik heb daar tegen Real en Fortuna en de eerste helft tegen PEC niets van gemerkt. En in de laatste 10 minuten van het duel met PEC knokken we ons ook weer naar een zege. Wel moet iedereen doen wat van hem gevraagd wordt.”

Dusan Tadic (buikklachten) en Nousair Mazraoui (enkel) sloegen donderdag de training over. „Maar zij moeten AZ gewoon kunnen halen”, verwacht de trainer van Ajax.