Sport/Voetbal
329549487
Voetbal

Deense voetballers dragen zwarte protestshirts op WK

Sportmerk Hummel heeft volledig zwart shirt gemaakt voor Denemarken.

Sportmerk Hummel heeft volledig zwart shirt gemaakt voor Denemarken.

De Deense voetballers dragen op het WK in Qatar sobere shirts, waarmee ze protesteren tegen de mensenrechtenschendingen in het gastland.

Sportmerk Hummel heeft volledig zwart shirt gemaakt voor Denemarken.

Sportmerk Hummel heeft volledig zwart shirt gemaakt voor Denemarken.

Op het rode thuisshirt en het witte uitshirt zijn de logo’s van de Deense bond en kledingsponsor Hummel amper te zien, net als andere details op het tenue. Hummel heeft daarnaast een derde shirt gemaakt voor Denemarken, volledig zwart van kleur.

„Zwart is de kleur van rouw. De perfecte kleur voor het derde shirt van Denemarken voor het WK van dit jaar”, aldus het Deense sportkledingbedrijf. „We steunen het Deense elftal volledig, maar dat is niet hetzelfde als Qatar steunen als gastland. Wij vinden dat sport mensen moet samenbrengen. En wanneer dat niet gebeurt, willen we een statement maken. Met de nieuwe shirts van het Deense elftal willen we een dubbele boodschap sturen. De shirts zijn niet alleen geïnspireerd op het EK 1992, als eerbetoon aan het grootste voetbalsucces van Denemarken, maar ook een protest tegen Qatar en de mensenrechtensituatie in dat land. Daarom hebben we alle details op de WK-shirts, inclusief ons logo, bijna onzichtbaar gemaakt. Wij willen niet zichtbaar zijn tijdens een toernooi dat duizenden mensen het leven heeft gekost.”

Fel uitspreken tegen Qatar

Denemarken behoort al geruime tot de landen die zich in de aanloop naar het WK het felste uitspreken tegen de situatie wat betreft mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar. Eind vorig jaar werd al bekend dat de Deense spelers tijdens het WK trainingskleding dragen met daarop boodschappen over mensenrechten. Twee sponsors van de Deense bond stelden de ruimte voor hun logo’s daarvoor beschikbaar. Denemarken neemt zo min mogelijk afgevaardigden mee naar Qatar en slaat promotie-evenementen van de organisatie over. „Onze deelname aan het WK betreft alleen het sportieve”, zei algemeen directeur Jakob Jensen.

Denemarken doet ook mee aan de OneLove-campagne die door het Nederlandse voetbal is opgezet. Aanvoerder Simon Kjaer draagt net als Oranje-captain Virgil van Dijk en de aanvoerders van zes andere landen op het WK een band met het OneLove-logo, dat staat voor verbinding en als signaal dient tegen iedere vorm van discriminatie.

Diverse sponsoren van de KNVB mijden het WK. Onder meer hoofdsponsor ING en andere commerciële partners van de bond nemen geen kaarten af voor het toernooi vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar.